Бербатов подреди фантастичен отбор от животни

https://www.24chasa.bg/sport/article/8408822 www.24chasa.bg
Димитър Бербатов в дома си по време на самоизолация заради извънредното положение - подреждайки идеалния си футболен отбор.

Димитър Бербатов използва времето на изолация у дома, за да сподели с феновете си по света своя идеален отбор от футболисти, с които и срещу които е играл. “За да ги илюстрирам по-добре, ми помогнаха дъщерите ми, като ми дадоха част от техните играчки животни”, обяви Берба.

И изброи фантастичната единайсеторка:

Едвин ван дер Саар (паток), Хавиер Санети (пантера), Рио Фърдинанд (куче), Неманя Видич (носорог), Роберто Карлос (пантера), Серхио Бускетс (паяк), Шавинеста (Шави и Иниеста - 2 кучета), Зидан (лъв), Лионел Меси (козел), Кристиано Роналдо (козел), Роналдо (тигър).

Самият Бербатов се постави като треньор на идеалните си 11, "защото за мен няма място на терена при такива футболисти".

Ето как с разкази, подробности и голяма доза настроение Берба разкриваше един по един изпраниците си, как ги описа и как обоснова избора си на животно за всеки в своя отбор, подреден в системата 4-3-3.

Вратар – Едвин ван дер Сар (паток)

Когато той си разпереше ръцете, покриваше цялата врата. Преди мач срещу "Манчестър Юнайтед", когато още играех за "Тотнъм", си мислех: „Възможно ли е изобщо да му се вкара гол? Не съм толкова сигурен“. Този въпрос винаги ми се въртеше в главата, а това не е добре за един нападател. И когато вече отидох в "Манчестър", всички бяхме толкова спокойни, защото Ван дер Сар беше под рамката на вратата.

Десен защитник: Хавиер Санети (пантера)

Той беше невероятен. Когато с "Юнайтед" играхме срещу "Интер", той не спираше да бяга напред-назад. И така цял ден. Невероятно. Освен това беше наистина много умен. Истински капитан. Истински кошмар за противниковите състезатели.

Ляв защитник: Роберто Карлос (пантера)

Той беше същият като Санети. Също никога не се спираше да търчи напред-назад. Когато играхме с "Леверкузен" срещу "Реал" (Мадрид), изобщо не исках да отивам в неговата зона, защото той беше изключителен. Макар да беше много по-дребен от мен, той много добре знаеше как да се позиционира, как да отнеме топката и да я подаде на свой съотборник. За мен Санети и Роберто Карлос са най-добрите крайни защитници.

Централен защитник: Рио Фърдинанд (куче)

Да ви кажа нещо - той беше невероятен защитник. Много бърз, много силен и много интелигентен. Много рядко лягаше на шпагат, но просто не му се налагаше, защото той имаше необходимото в главата си- много умен! Винаги прекъсваше подаванията, знаеше как да пресече, къде ще отиде нападателят, къде ще отиде топката. Беше голямо удоволствие да играя с него и да споделям една съблекалня с него. Двамата седяхме един до друг. Винаги се смеехме с него, но когато излезеше на терена, той беше животно. Невероятен!

Централен защитник: Неманя Видич (носорог)

Партньорът на Рио. Той беше луд. Моят сръбски брат. Хора, той правеше всичко за отбора, за съотборниците си. Поставяше винаги своето тяло, своята глава на първа линия в битката. А заедно с това беше много интелигентен и много силен физически – повярвайте ми. Не можеш да го поместиш. На тренировка риташе всички, без значение кой си ти. След мач идваше и - липсваше му зъб, кръв покриваше лицето му, устните му бяха подути. Питаш го: "Вида, окей ли си?" А той: "Нищо ми няма!". По мое мнение той беше един от най-добрите на своя пост.

Централен халф: Серхио Бускетс (паяк, защото децата ми нямаха октопод)

Един от най-добрите за всички времена на неговата позиция. Все едно има 10 крака и е навсякъде, където трябва да бъде – отнема топката в точното време, в точния миг и я подава напред. Опростено –  едно-две докосвания и пас напред, едно-две докосвания и пас напред. Обожавам да гледам как играе и какво прави на терена. Велик играч.

Ляв халф: Шавинеста (Шави и Иниеста) (две кучета)

Имам лек проблем тук. Ще сложа двама, но мога да правя каквото си поискам, защото това си е моят отбор. Поставям Шави и Иниеста. Но за мен те са Шавинеста, не мога да ги разделя. Ако можете, вие изберет кой да играе. За мен те са футболни богове. Заради начина, по който играят футбол, заради начина на позициониране, заради това как намират перфектното пространство между линиите и след това правят перфектното подаване. Заради ума си те са с три-четири стъпки преди противника. Мразех да играя срещу тях, защото нямаше как да им вземеш топката, но обичах да ги гледам. Независимо че не са високи играчи, на терена те бяха гиганти. Гиганти!

Десен халф: Зинедин Зидан (лъв) - капитан на отбора

Моят Цар на джунглата, моят лъв! Единствен и неповторимим! Зинедин Зидан! Няма какво да кажа за него, нямам думи. Думите не са достатъчни. Казах го много пъти и за другите, но той вероятно беше най-добрият от всички изобщо. Футболен интелект, пасове, въображение, визия. Когато играхме с "Леверкузен" срещу "Реал" (Мадрид) на финала в Шампионската лига през 2002 г., той вкара един от най-красивите голове във финали. Докато се готвеше за изпълнението, аз се намирах точно зад него. Видях как топката лети и той си нагласяше левия крак. Тогава си казах „Мамка му, това е гол“. И беше гол. Той е и капитанът на моя отбор, защото беше велик във всичко.

Дясно крило Лионел Меси (козел)

Какво имаме тук? Имаме козел (GOAT) Знаете какво значи GOAT, нали? Greatest of all time (най-великият за всички времена).Това е Лионел Меси, хора. Кой друг?! Каквото казах за Зидан, важи и за него. Разбира се, всички в състава ми са велики. Но специално на Меси трябва да му свалим шапка, защото рядко може да видите играч като него. И когато такъв като него се появи, трябва да спреш, да го аплодираш, да го наблюдаваш и ако можеш да научиш нещо от него - прекрасно. Всеки път когато с моите отбори се изправяхме срещу него, губехме. А той вкарваше. Но затова той е най-великият. И затова е в отбора ми.

Ляво крило: Кристиано Роналдо (козел)

Имаме още един козел. Защото той също заслужава прозвището си "най-велик на всички времена.". Също като Меси. Това е Кристиано Роналдо. Имах привилегията да тренирам и играя с него за една година в "Юнайтед". И затова винаги казвам на младите футболисти: "Ако искате да сте като него, трябва да тренирате здраво като него, да сте винаги фокусирани, да бъдете професионалисти." Защото той не спираше да вярва, че може да бъде един от най-великите и вече е един от най-великите. Винаги идваше първи на тренировка, оставаше последен, плуваше, тренираше във фитнеса и ставаше по-добър и още по-добър. А по време на мачове беше невероятен.Един от най-великите футболисти, които са се раждали. И той продължава да е на топниво. Невероятно! Респект!

Централен нападател: Роналдо (тигър, защото нямаше повече козли)

Позицията на №9. Моята любима. Моят тигър. Но, ако трябва да бъда честен - децата ми нямаха повече козли, иначе щях да сложа и тук друг козел! Този човек беше изпреварил времето си. Феномена! Силата, финесът, техниката, подаванията, дриблирането между защитниците,головете, финтовете... И в днешни дни може да видим как футболисти се опитват да повтарят негови финтове. Помня как на един мач между "Леверкузен" и "Реал" (Мадрид) исках да получа фланелката му, но бях толкова срамежлив, че помолих моя съотборник Хуан да отиде и да я поиска за мен. Имах такъв голям респект! Това беше единственият случай, в който исках да си разменя фланелката. Когато растях, се възхищавах на Ван Бастен и Шиърър, но когато видях Роналдо, си казах: „О, Боже, това е нещо различно“. Той е там горе заедно с Меси и Кристиано!

Треньор: Димитър Бербатов

Това е моята идеална единайсеторка. Но тя има нужда от треньор. Така че - може би в различна вселена, в друг свят... Кой ще бъде толкова добре подготвен, достатъчно интелигентен, достатъчно добре изглеждащ... Кой ще бъде готов да не им казва как да играят, защото тези футболисти знаят как да играят футбол. Но да знае как да говори с тях - индивидуално и като отбор. Да им дава посланието, което те да разнасят на терена. Е, може би в друга вселена, но все пак това си е моят отбор и мога да правя каквото си поискам!

Ще сложа себе си като треньор на този отбор, защото нямам място как да играя в него. Значи ще бъда треньор!