Цветан Соколов: И аз искам да оставя българска следа в “Динамо”

https://www.24chasa.bg/sport/article/8439897 www.24chasa.bg

Цветан Соколов вече е състезател на “Динамо” (Москва). Лидерът на националния ни отбор по волейбол премина в столичния клуб от “Зенит” (Казан), с който спечели купата на Русия и зае трето място на световното клубно в Бразилия. В прекратения заради пандемията от коронавирус шампионат Соколов и компания завършиха на второ място след “Локомотив” (Новосибирск), воден от бившия национален селекционер Пламен Константинов.

“Нашият нов състезател Цветан Соколов е в топ 10 на най-добрите диагонали в света. Той е много силен играч и е лидер на националния отбор на България. Притежава добри физически данни и мощен сервис. Уверени сме, че през следващия сезон в “Динамо” той ще успее да покаже пълния си потенциал и да добави мощ и стабилност на позицията диагонал”, коментира главният треньор Константин Брянски.

- Цветан Соколов в “Динамо” (Москва). Това факт ли е вече?

- Да, факт е. Вече мога да го обявя официално. Договорът е за две години.

- Има ли някаква специална причина да напуснете “Зенит”?

- Нищо специално, просто договорът ми изтече и исках да направя някаква промяна. От “Динамо” ми направиха добра оферта и съм доволен. Освен това предпочетох да съм в Москва - голям, хубав град. А и няма да се налага да сменям държавата, в която ще играя. С изключение на бившия национал Бережко отборът на “Динамо” е млад, обновен и има големи цели.

- Какви са целите?

- Титлата, разбира се. Всеки иска да стане шампион и това е съвсем нормално.

- В “Динамо” ви обявиха за новобранеца в отбора. Чувствате ли се засегнат от подобно определение след кариера като вашата?

- Не, това е съвсем нормално. Аз съм нов в отбора. Новобранец.

- Световен клубен шампион, титла на Италия, какво още може да ви мотивира?

- Всеки спортист иска да печели нови титли. Аз имам купа на Русия, но искам да стана шампион, както и да взема суперкупата. Като нов в отбора желанието ми е да оставя нещо след себе си в “Динамо” и смятам, че това се отнася за много други.

- Матей Казийски и Теодор Салпаров спечелиха с “Динамо” купата на Русия през 2007 г. Ще се превърнат ли в традиция успехите на български волейболисти в клуба?

- Да, знам. Искам и аз да оставя следа в историята на успехите, които клубът е постигнал.

- Варна, олимпийската квалификация, решителният мач с Бразилия. Сервисът ви излезе в аут на мачбол. Спомняте ли си още за този момент?

- Да, сервисът излезе в аут и това е факт. Но предишният бе ас. Монетата винаги има две страни. В случая не се получи, но така е в живота - има и бяло, и черно. Винаги има “ако” и няма смисъл да коментираме какво можеше да стане.

- Как изкарахте задължителната карантина след завръщането от Русия?

- По цял ден у дома. Предимно с компютърни игри, четене и тренировки, доколкото бе възможно.

- И с нов имидж...

- Да. (Смее се.)

- Много известни спортисти пускат в профилите си как тренират у дома.

- Е, аз не съм много активен в социалните мрежи. Рядко ги ползвам.

- Има ли някаква яснота кога ще се присъедините към “Динамо”. Макар че сезонът наскоро бе прекъснат.

- Не, не сме говорили за евентуален сбор. Още не съм се чувал със старши треньора. Не е ясно и кога ще започне следващият сезон. След като олимпиадата бе отложена за 2021 г., не е изключено да има промени и в датите за първенството на Русия.