Тенисът се обединява в помощ на играчи

https://www.24chasa.bg/sport/article/8489959 www.24chasa.bg
Александър Лазаров

Александър Лазаров: Дано стане, защото някои фалираха

Ръководствата на турнирите от “Големият шлем”, АТП, женската асоциация и международната федерация обявиха, че създават фонд за помощ на състезатели с по-ниско класиране в ранглистата. Те са най-засегнати от пандемията от коронавирус и липсата на турнири. Очаква се да бъдат събрани 6 милиона долара като за начало.

“Абсолютно подкрепям подобна идея. Дано да бъде осъществена, защото на мои приятели им се наложи да вземат кредити, заеми и още не могат да се оправят. Някои почти фалираха. Бяха сред първите 200-300 в света, а сега са много надолу. Това в някаква степен се отнася и за мен”, коментира държавният ни шампион Александър Лазаров.

“Добре е, че говорят за помощ, защото играчи като Джокович, Федерер, Тим и Зверев имат спонсори и са осигурени. За един турнир от категорията Futures, в каквито най-често участвам, ми трябват между 1000 и 1500 евро - за самолет, хотел, храна. Харчил съм и повече. В различните страни е различно. В Турция например на някои места предлагат all inclusive, но не и в Германия. Освен това зависи по кое време на годината е турнирът. През септември и октомври има по-малко и съответно участието е по-скъпо. Много е важно и какъв е данъкът върху наградния фонд в съответната държава. За титла от Futures обикновено вземаш 1000-1500 евро, но ми се е случвало да се прибирам в България и само с 300 евро. Ако наистина бъде създаден подобен фонд, ще е добре да се знае по колко ще даде всеки от големите. Вече е предложена примерна схема според мястото им в ранглистата. Много е важно хората да разберат колко скъп спорт е тенисът. Ако си в топ 100, е добре, защото участваш в съвсем различни турнири с други пари и точки и е по-лесно да запазиш мястото си. А заради експеримента с новата ранглиста много се отказаха, после опитаха да се върнат, но е трудно”, допълни националният ни състезател.