Ако БФС не плати 144 510 лв., държавата ще го даде на съд

https://www.24chasa.bg/sport/article/8605664 www.24chasa.bg
Министър Красен Кралев отговаря на въпроси на депутатите от комисията по младежта и спорта. СНИМКА: Велислав Николов

Спортният министър призова футболния съюз да върне дълговете

Ако БФС не върне доброволно на държавата 144 510 лв., следва съдебно дело.

За това предупреди министър Красен Кралев на изслушване в парламентарната комисия по младежта и спорта.

Казусът е около проверката на спортното министерство над БФС, с която се констатира, че футболният съюз трябва да върне 144 510 лв. на държавата за нецелесъобразно изразходване на средства по две програми и един договор.

“Футболната централа е запозната с окончателните резултати по случая. Към момента все още не сме получили официален отговор от тях. От тук нататък има 2 пътя за развитие. Единият е, ако те признаят нашата констатация и възстановят сумата. От публикации в пресата обаче виждам, че те не са съгласни с нашите констатации. Съвсем скоро, ако не ни отговорят положително, ще решим спора по съдебен път. Така ще се изчистят всякакви съмнения за допуснати грешки”, каза пред депутатите министър Кралев.

Проверката показва, че най-голямото задължение към държавата е заради договор от 2015 г., по който са осигурени 818 000 лева за подпомагане на европейското първенство за юноши. От тях 142 766 лева са надплатени за спортния терен ПФСК “Черноморец”.

Лаконичен бе министър Кралев за бъдещето на футболен клуб “Левски”: “Несериозно е това, което се случва. Това е казус, който касае собственици на клуба и няма как държавата да се намесва. Тези процеси и времевите интервали не зависят от наши действия.”

Спортът се е справил на 80% с последиците от коронавируса, отбеляза министърът. Днес БФС ще представи на здравното министерство детайлен план за провеждането на мачове според противоепидемичните мерки, а след одобрението им ще се реши откога започват срещите.

Първоначално ще се играе без публика. На 5 юни може да започне първенството за първа и втора лига, но също без зрители, каза още Кралев и добави, че цел на министерството е за 2021 г. бюджетът за спорт да нарасне повече от два пъти, като стане 13 млн. лв. Средствата ще дойдат от увеличените приходи на спортния тотализатор.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България