Какво се чака от общото събрание на "Левски" - избор на надзорен съвет с шеф Наско Сираков

https://www.24chasa.bg/sport/article/8605999 www.24chasa.bg
Наско Сираков и председателят на Националния клуб на привържениците на "Левски" Степан Хиндлиян

Управителният съвет на “Левски” взе решение за свикване на Общо събрание на 6 юли. Ако на първата дата няма кворум, при спазен законов срок от минимум 14 дни, втората дата е 22 юли. Това обяви изпълнителният директор на “сините” Павел Колев.

“Преди това не можем да го свикаме по закон. Предстои да разберем дали ще получим разрешение да проведем Общото събрание на закрито, “Левски” има над 1000 акционери. Ако не може, ще го проведем най-вероятно на стадион “Георги Аспарухов”, добави Колев.

За свикване на Общо събрание в първия възможен ден се обяви председателят на Националния клуб на привържениците на “Левски” в интервю пред “24 часа”. И описа възможния голям ход на избраника на левскарите без никакви електронни гласувания - Наско Сираков. Ако дотогава има джиро на негово име, “гарантът за разбиване на модела “бащица” Сираков да остави властта на народа, а Общото събрание да го посочи като избраника на “синя” България. Всъщност, дори да няма джиро към Сираков, ако до датата на Общото събрание Васил Божков няма друга воля, Наско отново ще бъде посочен от акционерите.

“24 часа” разяснява какво трябва да се случи на предстоящото Общо събрание на “Левски”.

Дали то ще се проведе на 6 юли, зависи от факта дали ще се появи пълномощник на настоящия собственик, или новият собственик, ако дотогава Божков реши мажоритарният дял да бъде прехвърлен от Георги Попов на друг. Ако въпросните 86,6% от акциите “не присъстват”, притежаващият 10% от клуба тръст “Синя България” има право и

ще свика Общо събрание

на втората обявена дата -

22 юли

Тогава и без присъствие на притежателя на мажоритарния дял Общото събрание ще има право да взема решения. Те обаче няма да имат директно отношение към собствеността. Важното решение, което би взело Общото събрание, е:

Да се избере нов

надзорен съвет, след

което да бъде избран

управителен съвет и

да бъде назначен

изпълнителен директор

Ясно е, че фигурата, около която са се обединили всички “да поведе бащина дружина” - Наско Сираков, трябва да бъде посочен за шеф на надзорния съвет.

Павел Колев уточни, че обезсилване на акциите няма да е предмет на предстоящото Общо събрание. “Обезсилване на акциите е доста сложна процедура, крие рискове и иска съгласието на мажоритарния акционер”, каза Колев.