Новият футбол - повече контузии, липса на фактор домакинство и всечуващи съдии

https://www.24chasa.bg/sport/article/8639330 www.24chasa.bg
Приложението Zoom феновете направо на стадиона на мача “Орхус” - “Рандерс” в Дания. Навлизането на технологиите ще става още по-голямо във футбола. СНИМКА: РОЙТЕРС

В България пандемията може да доведе до нужната промяна

31 май. По инструкции на УЕФА вече всичко е приключило във футболна Европа, защото идва първенството на континента. Юбилейно, 60 години след първото и единственото, което се титулува паневропейско. Защото домакините са разпръснати из целия континент.
У нас се играят само плейофите за влизане в елита, остава само да се проведе и този за място в евротурнирите на 1 юни.

Картината обаче вече е съвсем различна. Европейското ще се проведе догодина. Някои шампионати тепърва ще рестартират с надеждата да приключат до 1 август. За да се минимизират загубите от пандемията с коронавируса. И евентуално да се довършат евротурнирите. Има все още повече въпроси, отколкото отговори в тежката ситуация на една индустрия, която бе ударена из основи.
Идния петък и у нас рестартират мачовете, поне в Първа лига. Всичко останало по един или друг начин бе приключено. За мнозина по доста нечестен начин, но в крайна сметка точно клубовете, които най-много пискат в ситуацията, гласуваха на конгреса за сегашния състав на изпълкома, който да ги ръководи. Мерките, които се спазват, са прекопирани от Бундеслигата. Ще има максимум 300 човека на мач. Ще има здрави мерки, а най-ощетени са феновете и журналистите. На които ще им е забранено да присъстват. Все пак има някаква надежда да се разреши и стадионите да могат да се запълнят на 30% от капацитета си, както е за дискотеките и нощните клубове. Но социална дистанция в агитките няма.

Новият футбол - повече контузии, липса на фактор домакинство и всечуващи съдии

Очаква ни нова реалност във футбола, но вече могат да се направят първите изводи от първенствата, които се подновиха.

Празни трибуни = шанс за гостите

Бундеслигата бе първото от големите първенства, които започнаха отново. И първото, което се набива на очи, е липсата на т.нар. фактор домакинство. В 27 двубоя от началото домакините на празни трибуни са спечелили само 5, а съперникът им - 12. Гостите имат предимство и при отбелязаните голове 35 срещу 27.

Картината е съвсем различна в останалите 222 мача преди това. Там 95 са спечелени от домакините, или 42,79%, а гостите са само с 80, или 36,03%. Равенствата са 47 или 21,17%.

В момента спадът е направо фатален за домакините и трендът е обърнат. В момента те са само на 18,51% от победите в мачовете, а гостите скочиха до 44,44%. Равенствата също са повече - 37,03%.
Положението във Втора бундеслига обаче се запазва. В 23 мача от подновяването на сезона там домакините са спечелили 9, равенствата са 10, а гостите имат само 4 успеха.

Бум на мускулните травми с 250 на сто

В първите два кръга от подновяването на мачовете в Германия коефициентът на травмиране е скочил от 0,27 до 0,88 на мач, изчисли австралийският специалист д-р Жоел Мейсън. Увеличението е с невероятните 250%, което води до доста проблеми. Подобен тренд бе очакван, след като два месеца играчите просто бяха затворени по домовете си и нямаше как да тренират нормално. Последва един кратък период на подготовка, който за момента изглежда прекалено малък.
Това означава, че на треньорите ще им трябват доста повече здрави футболисти, което в България е почти невъзможно. Някои клубове се разделиха с част от играчите си, за да спестят пари и сега вероятно ще трябва да включат и юноши в групата. Предимство ще имат някои провинциални отбори, за които се знае, че не са спирали с тренировките, но са оставени на спокойствие от властите заради авторитета на собствениците им в населеното място. В София и Пловдив подобно поведение просто нямаше как да се случи.

Скоростта е същата, шпагатите са по-малко

Съпоставянето на последния кръг преди пандемията и първия след подновяването показва, че скоростта на игра се е запазила. Намалели са шпагатите и дриблите на футболистите, което показва, че все още има някакъв страх у тях от единоборства.

От друга страна, всички станаха доста по-смели при поздравявенето след гол, което означава, че се връща предишното положение.
В България едва ли ще има много сериозна промяна, защото за всички е ясно, че у нас футболът е някаква друга игра от тази, която се практикува в Германия, Англия, Италия и останалите развити страни. Темпото не е толкова сериозно, че да има проблем да се върне на нивата преди пандемията.

Нова тактика с петте смени

Правилото за петте смени, което бе въведено набързо от ФИФА, води до някои проблеми за треньорите, отчитат специалистите. Мнозина от тях не са свикнали да правят промени на толкова много футболисти и много често това води до объркване и забавяне на промяната.
За сметка на това съвсем малко са наставниците, които не се възползват от новия правилник. Почти всички успяват да направят и петте промени в отбора си в трите разрешени периода. Те всъщност са четири, защото смените на полувремето не се броят, защото са при спряна игра. И след това имаш още три.

Намалява обаче броят на т.нар. тактически смени за бавене на играта. Просто защото от тях няма смисъл в новите реалности. Една двойна промяна в последните минути или добавеното време може да доведе до фатална промяна в постройката на отбора и до последици, ако преднината му е само от един гол.

Всечуващи съдии гонят повече

Броят на жълтите картони от подновявянето на мачовете се запазва от периода преди пандемията. За сметка на това има доста повече изгонени. Така в Бундеслигата имаше само двама изгонени за четири кръга преди прекъсването и четирима само в един кръг след подновяването.

Причината е елементарна. Вече всичко на стадиона се чува. И то доста ясно. Защото има микрофони около терена, за да могат зрителите да усетят някаква тръпка.

Със сигурност в България ще бъде доста интересно, защото празният стадион кънти невероятно. И трудно съдията ще преглътне някой да обиди роднините му по права линия от женски род до девето коляно, както правеха преди. Просто защото излагацията ще е пред цяла България и ако не покаже картон, ще е ясно, че изпълнява някаква поръчка. Още по-трудно ще е на дежурния делегат и дисциплинарната комисия на БФС, защото просто няма да може да се занимават с любимото си - да покриват такива прояви от страна на треньори и футболисти.

Добрата новина е, че при липсата на фенове няма да има наказания за поведение на публиката и разходи за охрана. Това обаче може да доведе до увълчване на реферите, защото и без това приходите на БФС ще бъдат сведени до минимум. Любимата глоба от 1000 лева за обидни скандирания е минало, а отделно и на реферите парите са по-малко.
Положението в БФС е толкова отчайващо, че дори не може да се изработи програмата за два кръга. За толкова бе пусната тя през миналата седмица и в петък веднага бе поправена. С редовното извинение, че е по искане на телевизията. Вероятно първият вариант не е бил съгласуван с излъчването.

Какво се решава в родното първенство

Реално много малко има да се решава до края на това първенство. Шампионът е ясен, защото на “Лудогорец” му трябват три победи, за да бъде първи. И това може да се случи още до края на редовния сезон, защото разградчани имат и мач по-малко срещу “Арда”.

Изпадащият също е ясен. Само чудо може да спаси “Витоша” (Бистрица). На тима на Асен Букарев му трябва да загуби само един двубой, за да стане новак във Втора лига. И още първият му е домакинство на ЦСКА. “Червените” играят слабо в Бистрица и имат сериозни кадрови проблеми, но едва ли ще изпуснат успеха. Той им е безкрайно нужен в битката за второто място с “Левски” и “Локо” (Пд), което единствено дава спокойствие за твърдо участие в евротурнирите. На третия му предстои бараж, а отдолу чака “Ботев” (Пловдив). Което в новата обстановка прави двубоя непредвидим.

В първия кръг от подновяването е и мачът “Берое” - “Черно море”, който пък трябва да реши спора за шестото място в класирането. Това е единствената интрига за редовния сезон. На варненци им е необходим само равен мач, за да изместят съперника си от битката за върха, защото в последния кръг приемат “Витоша”.

Останалите мачове във формат на съкратен плейоф са доста безсмислени, защото няма как да се наваксат разликите. Но поне ще има футбол, колкото и безинтересен да е той. И успокоението остава, че почти по същото време тръгват и шампионатите на Англия, Италия и Испания.

Кой ще се адаптира най-бързо и най-добре

Всъщност големият въпрос е дали ще има някаква разлика от положението преди пандемията, което поставя най-сериозните въпроси за следващото първенство.

Там е и надеждата, че най-накрая нещо ще се промени в родния футбол за по-добро. В условията на финансова и всякаква криза със сигурност ще паднат бюджетите на клубовете. Сериозно ще пострадат най-вече общинските. Защото приходите са доста малки и няма как да се ореже от бюджета на болницата, за да се плати заплатата на някой бразилец.

Така по принуда отборите ще трябва да се обърнат към собствените си школи. И да търсят таланти сред момчетата, с които разполагат.
Така изненадващо за следващото първенство най-готови изглеждат “Славия”, “Черно море” и пловдивският “Ботев”. И трите отбора имат напълно изграден скелет от родни футболисти, който може да бъде запазен с малко усилия. На всичко отгоре и школите им работят доста добре.

Единственият проблем ще дойде от кражбата на таланти, която е почти узаконена към момента. С други думи, всеки може да си смени тима, като ще се дължи само компенсация.

По този или някой друг начин за родния футбол идва пречистване. Което може и да ни спаси от дъното на Европа. Защото, когато действаше правилото за поне един титуляр до 21 години в отборите, потъпкано от мнозина по изключително подъл начин, младежкия ни национален отбор изглеждаше по друг начин. Сега обаче няма как да докараш някой национал на Кабо Верде или Мавриций, защото просто няма да имаш парите за това. И след 4-5 години може да имаме някой добър играч за националния отбор.

Защото се очаква отново феновете да спасяват положението с виртуални и реални билети. Което си стана нещо като мода. И на когото повярват те, той ще оцелее.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял