Колоездачната обиколка пред завръщане през юли

https://www.24chasa.bg/sport/article/8650542 www.24chasa.bg
Снимка: TourofBulgaria.com

Една от целите на новото ръководство на колоезденето е възстановяване на обиколката на България.

Това състезание е четвъртото най-старо след обиколките в света, но за последен път се състоя през 2017 г. Тогава имаше обиколки на Северна и на Южна България, а победители станаха съответно украинците Серхий Лагкути и Виталий Буц. През 2018 г. не се състоя по финансови причини, а от Българския колоездачен съюз подадоха документи за неплатежоспособност в НАП и съда. Тогава рекордьорът по победи Ивайло Габровски призова за оставка на президента Евгени Димитров и на целия УС.

Усилията на президента на федерацията Драгомир Кузов, който е със силни позиции в Международния колоездачен съюз, дадоха резултат и обиколката е в календара за този сезон с дати 28 юли - 1 август и категория 2.2.

Кузов вече води преговори с градове, които биха приели етапи, а може би до седмица ще стане ясно и кой ще бъде генералният спонсор.

Веднага след включването на обиколката ни в календара на ЮСИ се появиха и първите заявки от чуждестранни отбори. Сред тях е и тази от Alpecin-Phenix, в който е една от големите съвременни звезди на този спорт Матю ван дер Пул. Внукът на френската легенда Реймон Пулидор е бивш световен шампион в колокроса, а на шосе има световна титла в общия старт при юношите. Също така е много добър и в планинското колоездене.

Интерес към обиколката на България са проявили и от “Каха Рурал”. Точно с този отбор през 2012 г. Данаил Петров стана първият бълтарин в обиколката на Испания и бе сред стигналите до финала.

В България на 25 и 26 юли трябва да се проведе и “По стъпките на римляните”, като и това състезание носи точки за ранглистата.

Кузов бе избран начело на колоезденето на събрание в Пловдив на 10 юли миналата година. През януари Българската федерация по колоездене получи лиценз от Министерството на младежта и спорта.