Почина професор Петър Бонов

https://www.24chasa.bg/sport/article/8657383 www.24chasa.bg

На 74 години почина професор Петър Бонов, един от най-големите специалисти в областта на бяганията на средни и дълги разстояния в България. Целият му живот бе отдаден на леката атлетика.
Петър Бонов е роден на 5 януари 1946 г. в град Чирпан. Учи в родния си град до 1959 г., а след това завършва средното си образование в гр. Пазарджик, където живее от 1959 до 1963 година.

Благодарение на учителя по физическо възпитание от Пазарджик Цветан Иванов – бивш състезател по лека атлетика, в гимназията е създадено отношение към физкултурата и спорта. Първоначално Петър започва да тренира плуване и баскетбол (1955-1959). Треньорът от Пазарджик Гено Генов спечелва Бонов за леката атлетика и го насочва към тренировки основно в спринта, препятствията и скоковете. Резултатите не закъсняват и Петър завоюва републиканската титла на 110 метра препятствено бягане за юноши младша възраст. Отбива военната служба в Армейската спортна школа на ЦСКА, където е насочен към 400 м препятствено бягане (1963 – 1965 г.). Участва в националния отбор на международната среща за юноши България – Беларус през 1965 г.

След завършване на военната си служба Петър Бонов става студент във ВИФ. По време на следването продължава да тренира и да се състезава, но получава сериозна травма, която го принуждава да прекрати и сложи край на състезателната дейност.

През 1969 г. завършва ВИФ и е назначен като треньор на дружество "Левски-Спартак". През 1975 г. с конкурс е назначен за хонорован преподавател по лека атлетика във ВИФ, а през 1976 г. печели обявения конкурс за асистент в катедра "Лека атлетика". През 1979 г. е повишен като старши асистент, а през 1983 – като главен асистент. През 1995 г. се хабилитира за доцент, а през 2004 г. получава научното звание професор.

Цялата професионална дейност на проф. Петър Бонов е в областта на леката атлетика, с насоченост преимуществено към бяганията и кондицията в другите спортове (футбол, баскетбол и др.). Като кондиционен треньор на представителния мъжки футболен отбор на „Левски Спартак” през 1984 г. Петър Бонов печели шампионската титла на България от VI-ата Спартакиада.

Творческата дейност на Бонов е насочена и преминава в три направления: педагогическо-треньорска, научна и ръководна дейност.
Петър Бонов се изявява като отличен педагог-треньор. Десетки атлети, специализирали се в бяганията, са постигнали изключителни успехи под негово ръководство: Добринка Шаламанова - световна студентска шампионка на 3000 м стипълчейз (2007 г. Бангкок), както и редица национални и балкански рекордьори и шампиони, както и участници на европейски и световни първенства и олимпийски игри. Сред тях личат имената на Росица Екова, Петя Сташилова, Сергей Митов, Ванчо Стоянов, Иванка Бонова (неговата съпруга), Анушка Димитрова, Александър Огнянов и др.

Като старши треньор на в бяганията на средни и дълги разстояния в БФЛА, Петър Бонов е участвал в подготовката на изтъкнати наши рекордьори в бяганията през отделни периоди: Светла Златева, Николина Щерева, Евгени Игнатов, Мирослав Чочков, Панайот Кашанов и др. През зимата на 1985 г. под негово ръководство Николина Щерева постави два много силни национални рекорди в зала: 2:00,12 на 800 м и 4:05,34 на 1500 м. Щерева завоюва четвъртото място на ЕП в зала в Атина на 1500 м. Тренировъчните й резултати през цялата зима на 85-а са показвали, че тя е била готова за световни рекорди - бягане около 1:58 на 800 м и 4:01 на 1500 м. За съжаление едно злощастно падане попречва на Бонов и Щерева да реализират подготовката на атлетката. За неговите успехи и високи резултати в бяганията на средни и дълги разстояния, проф. Петър Бонов е удостоен със званието "заслужил треньор".

Проф. Петър Бонов е един от най-изявеният теоретици в областта на средните и дълги бягания. Неговите научни разработки са публикувани в най-реномераните и авторитетни издания у нас и в чужбина. Участвал е с научни доклади в много конференции и международни конгреси.
Най-крупните му теоретични изследвания по проблемите на бяганията започват още като студент. Дипломната му работа е на тема "Разпределение на усилията при бягане на 400 м с препятствия". Кандидатската му дисертация е на тема "Усъвършенстване управлението на специфичната физическа работоспособност при висококвалифицирани състезателки на 800 метра", а докторатът е на тема "Моделиране на адаптационните процеси в подготовката на спортиста към продължителни бегови натоварвания".

Петър Бонов е един от първите автори от международен мащаб, който разработва проблемите на адаптацията и адаптационните процеси при тренировката в бяганията. Този проблем е развит в докторския труд и в монографията "Бягането за издържливост и адаптация".

Бонов е един от най-изявените специалисти в изследването и прилагането на високопланинската подготовка. През 1994 г. той организира конгрес на тема „Височинна тренировка и кондиция“ във Високопланинската спортна база „Белмекен“, където участват представители от 53 страни.

Проф. Бонов има над 120 научни публикация по проблеми на бяганията. В тях са засегнати, изследвани и анализирани почти всички най-важни аспекти, засягащи бяганията на средни и дълги разстояния. Най-съществени от тях, с приносни моменти и с подчертан теоретичен и практично-приложен характер са:

– разработените математически модели за прогнозиране на беговия потенциал.

– изготвените модели за прогноза и оценка на беговите натоварвания в аеробен, смесен и анаеробен режим.

– разработените модели на критични нива при бяганията на средни и дълги разстояния.

Бонов заема много ръководни длъжности в различни обществени организации у нас и в чужбина. Благодарение на успехите му в спортно-тренировъчната дейност и най-вече заради неговите научни разработки, той е желан лектор и експерт.
Бил е в спортно-техническото ръководства на БФЛА, като старши треньор на средни и дълги бягания. Бил е старши треньор на олимпийското звено през 1972 и 1976 г.

Бил е вицепрезидент на „Европейската асоциация на треньорите по лека атлетика“ (ЕАСА) и в момента е почетен вицепрезидент на организацията. Той е лицензиран лектор към ЕАСА и е изнасял лекции в много страни – Австрия, Финландия, Украйна, Италия, Унгария, Русия, Турция, Малайзия, Сърбия, Черна гора, Румъния и др.

Като преподавател във ВИФ (сега НСА) проф. Бонов е заемал редица отговорни академични длъжности. Бил е два мандата (2004–2012 г.) заместник ректор по научната дейност и председател на Специализирания научен съвет по „Теория и методика на физическото възпитание (ТМФВ).

Петър Бонов има и още едно постижение – неговата атлетическа фамилия. Той и всички останали от семейството са били членове в различни гарнитури в българските национални отбори по лека атлетика в спринта и бяганията на средни и дълги разстояния. Най-заслужила е съпругата му – Иванка Бонова, която е национална рекордьорка с щафетата 4х400 м, участничка в Олимпийски игри (1976 г.) и една от десетте българки, бягали под „гросмайсторската граница” на 800 м.– 2:00.00 мин.“ (1:59,7 от 1980 г.). Синът му Антон е координатор в БФЛА и главен редактор и издател на списание "Атлетика". Антон Бонов беше и неколкократен шампион на 800 м за момчета, кадети и юноши. Жената на Антон – Ивета - работи в "Център за научна и приложна дейност в спорта" към НСА. Основната тематика на нейните разработки касае областта на бяганията.

Поклонението пред проф. Петър Бонов ще се състои в храм "Свети Седмочисленици" на 5 юни (петък) в София от 12 часа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко