Илия Груев: В деня преди мач ни правят тест за коронавирус

https://www.24chasa.bg/sport/article/8671787 www.24chasa.bg
Илия Груев-баща реагира емоционално по време на коронамач от Бундеслигата, а на малката снимка Илия Груев-син наблюдава двубоя от трибуната. СНИМКА: РОЙТЕРС

Бундеслигата стана първото голямо европейско футболно първенство, което направи рестарт в условията на разпространение на коронавируса. Чрез хигиенния си кодекс и набора от стриктни мерки от немската лига убедиха властите в Германия, че мачовете без публика може да се провеждат с минимален риск, и получиха зелена светлина.

В треньорския щаб на “Вердер” от миналото лято е българският специалист Илия Груев. Той е асистент на наставника Флориан Кофелт. “24 часа” се свърза с Груев, за да разкаже какви точно мерки се спазват и каква е атмосферата на т.нар. в Германия “призрачни” мачове.

Причината за името са празните трибуни.

Заедно с него свидетел на двубоите е и синът му Илия Груев-младши. 20-годишният халф е част от състава на “Вердер”, но все още не е записал дебют в Бундеслигата.

- Със сина си станахте първите българи, които са част от мачове в условията на разпространение на коронавирус. Те се провеждат при изключително строги хигиенни мерки и, естествено, без публика. Да започнем от седмицата преди първата среща. Каква бе подготовката за рестарта?

- Първо искам да кажа, че много се радвам, че Германия успя да се справи с това предизвикателство и се върна към футбола в тези трудни времена. Следващите седмици показаха, че е било взето точното решение.

Това, разбира се, е възможно, защото Германия има необходимия ресурс. Говоря за система на здравеопазване, бази, финансиране и организация. Това всичко осигурява възможност стриктно да се спазват набелязаните мерки от хигиенната концепция на футболната лига. Изрично условие преди рестарта на 16 май бе отборите една седмица да са под карантина.

Ситуацията

бе странна

за всички ни
От стаята отиваш на тренировка и после обратно в хотела. Не можеш дори да излезеш пред него да се поразходиш. На големи маси се храните по 4-ма човека. В помещението влизаш с маска и ръкавици. Като си вземеш яденето, което е приготвил нашият готвач, и седнеш, ги махаш. В това време минахме 2 теста за коронавирус.

- Как пътувате до стадиона и какви правила се спазват вътре?

- С 2 автобуса. Вътре се спазва дистанция. Естествено, сме с маски. Нямаме никакъв контакт с хора от другия тим при влизането на стадиона. Един отбор ползва 2 съблекални. С маски се излиза и до терена. Ние от щаба оставаме с тях. Единствено старши треньорът има право да я сваля. Стоим през едно място, а резервите са над нас на трибуната.

Всичко е направено, за да се намали до минимум рискът от евентуална зараза. Както казах, в началото бе странно, но свикнахме. Сега продължават да ни проверяват по 2 пъти на седмица за коронавирус. Лагерите са по 2 дни преди мача. В предходния е вторият тест и той трябва да е направен до 10 ч. До 14 ч се обявява групата за двубоя и промени не може да се правят. Всъщност минахме и кръвни тестове. Те показват дали си имал допир до заразен с коронавирус и имаш ли антитела.

- Как се справят футболистите, а и вие в щаба?

- Много неща, с които сме свикнали, са променени. Няма поздрави, прегръдки между играчи и треньори. Нямаме обаче избор и се напасваме. Трябва да се проявява голяма дисциплина, за да може да се завърши сезонът.

В името на това са тези ограничения, а и е впрегнат голям ресурс за разходите около организацията – по 2 автобуса, по 2 съблекални, парите за тестовете. Благодарение на това, че в Германия има тези възможности, сезонът върви по предначертания план. Затова всички се отнасяме с разбиране. Трябва обаче да се отбележи, че по принцип

в Германия

нямаше този

стрес и

страхова

невроза,

както на много други места. Това е голям плюс. Особено в Бремен ситуацията бе много по-либерална.

- В изминалите 5 кръга спечелихте 2 важни победи. Как се радвате при тези обстоятелства?

- И тук спазваме правила. Трябва да има само лек контакт. И на терена, и извън него. Особено в първите мачове обаче имаше ситуации, в които футболистите подсъзнателно тръгват да се прегръщат. И това е нормално.

Най-сладките неща във футбола са да се израдваш на гол и победа. И тук идва другият компонент, който ужасно много липсва – публиката. Това важи за навсякъде, но особено в Германия много се усеща. Тук стадионите винаги са пълни. А сега
атмосферата

без публика

се чувства

още като

приближаваш

стадиона

Няма я еуфорията. Усещането е съвсем друго. Влизаш на стадиона все едно отиваш на тренировка, а после без движението и звука от трибуните сякаш се състои двустранна игра. Неслучайно в Германия наричат мачовете без фенове призрачни.

Иначе за футболистите мога да кажа, че се пригодиха. Дават най-доброто от себе си. Показателите в различните компоненти от играта го показват.

- Как се процедира след края на мача?

- Няма ги вече ритуалите при нас, треньорите – да се поздравим отблизо, да си кажем по няколко думи. Сега си кимаме отдалече. Допирните точки трябва да са минимизирани. На футболистите е разрешено да се къпят.

Групата е от 20 играчи. Те влизат по 10-има в съблекалня, която е за 30 човека. Трябва да са през един душ.

- “Вердер” спечели 7 т. от тези 5 срещи и се приближи до спасителната зона. Заплахата от изпадане обаче продължава да е реална.

- 7 т. от 5 мача не са чак толкова много, но в нашата ситуация бяха нещо позитивно. Освен това в 3 срещи не допуснахме гол, което за нас е постижение този сезон. През принудителната пауза се възстановиха някои от контузените футболисти и това ни помага. Също така и фактът, че физически играчите са по-добре.

Те поддържаха форма при домашни условия, а мачове нямаше. Съответно и риск от травми. Тези точки ни доближиха до конкурентите, но продължаваме да сме предпоследни и съответно под стрес. Сега обаче в много по-голяма степен държим нещата в свои ръце и вярвам, че имаме сили да се спасим. Това е изключително важно за клуб като “Вердер”, а и за всички нас.

- Ситуацията като че ли не е в плюс за евентуален дебют през този сезон за вашия син, който няколко пъти бе в групата.

- Футболът не е концерт по желание. Нормално е в такава драматична ситуация като нашата да се залага на опитни футболисти, които имат натрупани мачове в Бундеслигата. Тук от значение е и постът на Илия.

В борбата за оставане в лигата ролята на опорния халф, който действа през защитата, е изключително важна. Той трябва да вдъхва сигурност. На тази позиция ние във “Вердер” имаме Максимилиан Егещайн, който е германски национал, класния холандец Деви Клаасен, Кевин Фогт. Все хора с опит. Радостен съм обаче, че

въпреки

конкуренцията

Илия успява

да заслужи

влизане в групата за мачове от Бундеслигата. Смятам, че работи много здраво и затова е добре приет от съотборниците си и треньорския щаб.

За мен през този сезон Илия направи голямо израстване от физическа и тактическа гледна точка. Вече е различен футболист от дошлия през миналото лято в първия състав капитан на юношите старша възраст.