Тенис животът в Белград продължава с участието на Димитър Кузманов и Александър Лазаров

https://www.24chasa.bg/sport/article/8705190 www.24chasa.bg
Димитър Кузманов по време на тренировка в академията на Типсаревич. СНИМКИ: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Втората ракета на България Димитър Кузманов и третата ни ракета Александър Лазаров започнаха участието си на демонстративен турнир в тенис академията на Янко Типсаревч в Белград, ден след като завърши първият турнир от Adria Tour на "Новак Тенис Център", в който по покана на Новак Джокович игра и първата ни ракета Григор Димитров.

Кузманов и Лазаров са част от двата турнира на академия "Типсаревич", които продължават тенис живота в Сърбия, преди на същите кортове да дойде ред и за демонстративни надпревари при жените с участието на Виктория Томова и Изабелла Шиникова. Всичко това - част от своеобразната подготовка за подновяване на сезона след карантината от коронавирус и официалните мачове от календарите на ATP и WTA - където и когато е възможно такива да бъдат провеждани.

В първия си мач от неофициалния Източноевропейски шампионат в академията на Янко Типсаревич в Белград Димитър Кузманов отнесе 6:1, 6:3 Хамад Медедович (Сърбия).

Кузманов попадна в Група G на надпреварата заедно с Меджедович, Блаж Рола и Александър Шевченко, а първата му среща е с Меджедович.

Александър Лазаров загуби дебютния си мач от 101-ия в света Емил Русувуори (Финландия) с 1:6, 4:6.

Лазаров попадна в Група I заедно с Марко Миладинович, Павле Далиев и Русувори. През 2019 г. финландецът постигна и първата си победа над играч от топ 10, записвайки знаменит успех в два сета над Доминик Тийм за купа "Дейвис".

Любопитно е, че ден преди мача на Лазаров с финландеца, Кузманов проведе тренировка именно с Русувори. 

В турнира стартираха 36 тенисисти, разпределени в 9 групи по четирима. Първите двама от всяка група продължават напред и след това имат шанс да са сред участниците и във втория турнир.

Сред по-известните имена са №23 в света Душан Лайович, №32 в света Филип Крайнович и Виктор Троицки, които бяха част и от турнира на Джокович, както и №47 в света Миомир Кецманович, №61 Аляз Бедене и шампионът от Sofia Open Мирза Башич.