180 000 лв. е бюджетът на обиколката на България

https://www.24chasa.bg/sport/article/8836421 www.24chasa.bg
Председателят на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов (вляво) дава подробности за обиколката. До него е Коста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на генералния спонсор ДЗИ. СНИМКА: “24 ЧАСА”

180 000 лв. е бюджетът на обиколката на България и още не е финализиран, разкри Драгомир Кузов, председател на Българската федерация по колоездене.

67-ото издание на четвъртата най-стара обиколка в света започва в понеделник с пролог. Етапите са София - Боровец - Пазарджик, Пазарджик - Пловдив, Пловдив - Сливен и Сливен - Бургас. Общата дължина на маршрута е 522 км.

Повече от 90 000 лв. от бюджета са за охрана от полицията. “Трудно ще се оправим. От 10 януари има нови цени - 18 лв. на час за старшина и 21 лв. за офицер. Надяваме се в бъдеще тази работа да се върши и от доброволци”, обясни Кузов.

Ще участват 5 български отбора. Даваме шанс на наши състезатели, защото в тази обстановка е трудно да се пътува в чужбина”, каза още шефът на БФК. Той се надява на почетната стълбичка в Бургас другия петък да има българин.

“Ние от няколко години се насочихме към колоезденето. Една от причините е, че сме част от белгийската група КВС, а в Белгия имат много сериозни традиции в този спорт. Нашите акционери традиционно дълги години подкрепят колоезденето. Така че бе естествено за нас в България да се насочим към него. В последните 2 г. организирахме състезания в няколко големи града, в които се включиха около 1000 професионални спортисти и много любители. Това е една от причините. Другата е, че колоезденето е един изключително интелигентен спорт, а също и защото колоезденето вече е и начин на придвижване и ние искаме да го промотираме, защото смятаме, че по този начин постигаме две неща: по-здравословен начин на живот и намаляване на въглеродния отпечатък. Това са причините да подкрепим колоезденето. И не на последно място - видяхме в лицето на новата федерация и на г-н Кузов един сериозен и стабилен партньор. Във възобновяването на колоезденето като спорт видяхме кауза, която си заслужава да бъде подкрепена. Заедно с федерацията ще подкрепяме различни инициативи, които влизат в календара, а не само обиколката. Нашият договор с федерацията е за подкрепа на тяхната дейност като цяло”, коментира Коста Чолаков, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ДЗИ - генерален спонсор на обиколката.