Владо Илиев: С руските треньори вече работим на ниво като световните сили

https://www.24chasa.bg/sport/article/8914695 www.24chasa.bg
Виталий Норицин, президентът на федерацията Екатерина Дафовска и Александър Касперович на Белмекен

Българските национали по биатлон вече от над месец водят подготовка с новите треньори. Александър Касперович и Виталий Норицин се присъединиха към състезателите ни през юли в Беларус. Ограничения заради коронавируса попречиха да пристигнат в България за първия лагер през юни. Касперович е старши треньор на националите, а Норицин отговаря за стрелковата подготовка. В момента отборът е на Белмекен. “24 часа” се свърза с единствения българин, който е печелил медал от световно - Владимир Илиев, за да го разпита какви са впечатленията му от промяната в щаба.

- Владо, как върви сработването с новите треньори?

- Нормално. Когато и от двете страни има професионалисти, нещата се получават. Ние и на първия лагер на Белмекен работихме по изготвена от тях програма. В Беларус те се запознаха с тези от нас, с които до този момент не бяха го направили. Лично аз се познавам и с двамата треньори отпреди. За всеки от нас е съставен индивидуален план.

На базата на това какво му липсва се акцентира върху какво да се работи допълнително. Мога да кажа, че се отнасят с разбиране към всичко. Не те задължават да правиш определени неща. Обсъждат с теб и така се върви в една посока.

Както казах вече, Касперович и Норицин са професионалисти в пълния смисъл на думата. Старши треньорът винаги се е интересувал от българския биатлон. Затова и се познаваме. Били сме конкуренти, сега работим заедно. И двамата обичат България и са настроени приятелски.

- Какво се промени в начина на подготовка?

- О, тук може да се говори много. Промени се основно. И функционално, и методически. Тренировките са пълни с нови елементи. Бих казал, че са 70 процента различни. Работи се на ниво като при световните сили в биатлона - правилно и целенасочено. Има мисъл в тренировките.

Преди не бе така спрямо това, което се правеше в други отбори. В търсенето на високи резултати се води подробна статистика и с нея се работи за подобряване на слабите места, което вече споменах.

- При теб до какво би трябвало да доведе това?

- До по-голяма стабилност, най-вече в стрелбата. През първата половина на миналия сезон имах силни резултати и вървях добре в класирането за световната купа. След това обаче последва спад. Но това си остава за миналия сезон.

Сега работим здраво и вярвам, че може по-често да има предни класирания За мен целта е с общия път, по който вървим с тези треньори, да постигна такива и на олимпиадата в Пекин през 2022 г.

- Физически как се чувстваш и какво предстои като подготовка?

- Чувствам се идеално. Нямам никакви физически проблеми. На Белмекен се качихме на 5 август и ще останем до 28-и. На 3 или 4 септември трябва да заминем за Германия. Там ще тренираме в Руполдинг.

Има вариант да участваме в държавното на Германия по летен биатлон. Всичко това обаче предстои да се уточни заради обстановката с коронавируса. В момента руски граждани не може да влизат в Германия. Ако този план не се осъществи, ще заминем отново за Беларус и за Русия.

- Обсъждал ли е треньорът Касперович с отбора евентуално завръщане на отказалия се от биатлона Красимир Анев.

- Не. Ако иска да се върне, сигурно ще ни каже.