Аплодисменти и сълзи за сбогом - Бисерът на вратарския клан Михайлови потегли към небесния отбор (снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/8916006 www.24chasa.bg
Опечалените Борислав Михайлов, Мария Петрова и внучката Бисера Михайлова (вдясно от бившия президент на БФС) се сбогуват с легендарния Бисер Михайлов след поглонението в храма "Света София". СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

България се сбогува с легендарния вратар Бисер Михайлов. Бисерът на вратарския клан Михайлови пое за своя мач на небето, а футболната общественост, опечаленото семейство, близки, приятели и фенове се сбогуваха с големия футболист, скромен и обичан човек, на поклонение в храма "Света София".

Застанал пред най-тежката врата, онази на храма, през която току-що минаха тленните останки на баща му, Борислав Михайлов не можеше да сдържи сълзите си, а още по-неутешима бе съпругата му Мария Петрова. Но изпращането бе и с аплодисменти - всички край храма,  дори и работещият солиден отбор от журналисти, инстинктивно започнаха да ръкопляскат, за да отдадат почит към Бисер Михайлов.

Стискайки здраво в ръцете си портрет на любимия си дядо влезе на поклонението внукът Николай Михайлов. Тръгна си със същия портрет на вратаря с най-много мачове за "Левски" - дядо си. Сякаш, за да затвърди думите от сбогуването си, че Бисер Михайлов винаги ще е с него и ще му посвещава всеки бъдещ повод за гордост. 

Борислав Михайлов с децата си Николай и Бисера, брат му Руслан Михайлов, Мария Петрова и останалите най-близки от семейството получаваха дълго съболезнования.

Да изпратят Бисер Михайлов в последния му път дойдоха собственикът на "Левски" Наско Сираков, изпълнителният директор Павел Колев, Константин Папазов, Ивайло Цветков, както и треньорът Георги Тодоров.

С вратаря и човек за пример се сбогуваха легенди, бивши и настоящи футболисти на "сините", представители на феновете. На поклонението бяха Кирил Ивков, Добромир Жечев, Стефан Стайков, Ангел Станков, Георги Цветков, Емил Велев, Антони Здравков...

Изпълняващият длъжността президент на БФС Михаил Касабов поднесе цветя пред приятеля си и баща на бившия президент на футболния съюз Борислав Михайлов. Емил Костадинов, Антон Попов и служители на футболния съюз също се поклониха пред Бисер Михайлов.

Още един президент на БФС присъстваше на поклонението - Валентин Михов. Поклониха се и Бончо Генчев, и Чавдар Цветков. Както и големият доктор Михаил Илиев. 

На поклонението присъства и бившият вътрешен министър Румен Петков.

Логично сред опечалените бе и доскорошният капитан и настоящ помощник-треньор на "Левски" Живко Миланов, съпруг на внучката на Бисер Михайлов, носещата неговото име дъщеря на Боби Михайлов Бисера.

В черно сред дошлите да се поклонят бяха още един голям "син" вратар - Димитър Иванков, заедно с Димитър Телкийски, със завърналия се в "Левски" Валери Божинов и с нападателя Атанас Курдов.

   Венци поднесоха редица институции, футболни фамилии - като емблематичното спортно семейство Вуцови, както и много левскари.

Легендарният вратар на “Левски” Бисер Михайлов почина на 13 август.

Бащата на Борислав Михайлов и дядо на Николай Михайлов напусна този свят на 77 г. след инфаркт.

Големият страж е роден на 30 юни 1943 г., а цялата му професионална кариера преминава в “Левски”.

Бисер Михайлов постави началото на явлението Михайлови - три поредни поколения вратари на “Левски” и България. Вече 60 години кланът Михайлови е на вратата - постижение, с което не може да се похвали нито един друг клуб в Европа.

За “Левски” Бисер Михайлов игра от 1961 до 1975 г. Има 226 мача в “А” група, 43 мача за купата на страната, 67 международни и над 50 други срещи. Четирикратен шампион на България (1965, 1968, 1970 и 1974) и трикратен носител на Купата на Съветската армия (1967, 1970 и 1971). Има 5 мача за “А” националния отбор (1967-1973) и 2 мача за “Б” националния отбор. За “Левски” има 16 мача в евротурнирите (4 за КЕШ, 8 за КНК и 4 за купата на УЕФА).

Именно Бисер Михайлов е и вратарят с най-много мачове за “Левски” в историята, изпреварвайки Димитър Иванков и сина си Борислав Михайлов.