Казус след поне 8 заразени играчи на "Добруджа": Да се наруши протоколът на министерството или наредбата на БФС

https://www.24chasa.bg/sport/article/8997655 www.24chasa.bg
8 от футболистите на "Добруджа" са заразени с коронавирус.

Бум на заразени с коронавирус футболисти на "Добруджа" доведе до сериозен казус преди мача от Втора лига между "Добруджа" и "Локомотив" (София) в четвъртък (10 септември) от 17 часа - да се наруши или протоколът на Министерството на спорта, или наредбата на Българския футболен съюз във връзка с болните от COVID-19, за да се проведе срещата.

8 футболисти и двама души от щаба на "Добруджа" се с положителни проби за коронавирус. За да могат да играят съотборниците им, трябва да дадат две поредни отрицателни проби. Резултатите от първите (които хипотетично може да установят и други заразени) все още се очакват, а резултатите от пробите, взети на 9 септември, може да не са излезли и до планираното начало на срещата, а при отсъствие на такова повторно потвърждение, играчите са длъжни да бъдат изолирани. В същото време, за да бъде отложен мач от Първа и Втора лига, трябва да има доказано 11 заразени футболисти на даден клуб.

Заразените с коронавирус футболисти на "Добруджа" са Ерик Почански, Илиян Капитанов, Ерай Карадайъ, Цветан Илиев, Цветелин Радев, Християн Казаков, Симеон Митев и Дейвид Филипов.

Отделно с контузии от картотекираните са Йордан Радев, Иво Вихренов и Дони Дончев. 

От "Добруджа" са уведомили БФС и са приложили всички медицински документи, като са описали и потенциалната опасност да бъдат нарушени държавните разпоредби. От централата са отговорили, че срещата няма как да бъде отложена.

"Казусът е следният - имаме 8 футболисти с положителни проби. Плюс масажиста и домакина, но в случая те не се броят. Отделно имаме един футболист със скъсани кръстни връзки, на когото предстои операция, един футболист с пукнато рамо и един футболист със скъсан мускул. От 22-мата ни картотекирани играчи имаме доказано 11, които не могат да вземат участие в мача срещу "Локомотив" (София). Изпратили сме на БФС документи - за положителните проби на 8-те играчи, както и амбулаторни листове, доказващи контузиите на другите трима. От останалите 11 здрави към момента трима са вратари. За полеви футболисти можем да използваме 8 от тях плюс задължително двама, родени след 2000 г. Имаме мочета, родени 2003 г., 2002 г. и 2001 г. На практика обаче, ако не излязат и още положителни проби, ние бихме имали шестима титуляри на 19 г. плюс още по-малки момчета от школата. Родители на децата от школата обаче ни уведомиха, че не желаят здравето на децата им да бъде рискувано в настоящата ситуация и не искат да ги пускат, тъй като ще са в контакт с преки контактни лица на потвърдено заразените футболисти", заяви главният мениджър на "Добруджа" Светослав Петров.

Ето какво писмо са изпратили родители на деца от школата:

"Във връзка с усложнената обстановка и множеството положителни проби за COVID-19 във ФК „Добруджа 1919“, изразяваме нашето несъгласие децата ни да вземат участие в двубоя от Втора лига ФК „Добруджа 1919“ – ФК „Локомотив“ София, който е по програма в четвъртък – 10.09.2020 г. Желаем нашите деца да израстват като футболисти, но не и в такава обстановка с висок риск за здравето им. Не желаем те да бъдат използвани единствено като средство на БФС за провеждане на този двубой, защото сме запознати с позицията на ФК „Добруджа 1919“ и желанието им мачът да се отложи. Подкрепяме идеята за отлагане на срещата до нормализиране на обстановката в клуба и връщане към нормален тренировъчен и игрови процес."

"Футболният съюз обаче отказва мачът да бъде отложен. Към момента имаме 8 заразени футболисти и трима трайно контузени, но контузените не се вземат предвид. Мачът е телевизионен, нямало как да се отложи и ние сме задължени да играем. Секретарят на Спортно-техническата комисия на БФС каза, че Изпълнителният комитет е взел решение, че по медицински причини мачът може да бъде отложен, само ако има 11 заразени с коронавирус футболисти. Обясних още веднъж цялата ситуация и възможността дори да се нарушат държавните разпоредми, но получих отговор: "Нали знаеш, че дори и със седем футболисти може да започнеш мача. Седем ги имаш.“  Поставени сме в абсурдна ситуация", каза още Светослав Петров.