Пиронкова: Няма смисъл да ни сравняват с Григор

https://www.24chasa.bg/sport/article/9003170 www.24chasa.bg

Цветана Пиронкова не вижда смисъл да се прави сравнение кой е най-популярният тенисист в България в момента.

Такъв въпрос ѝ бе зададен на пресконференцията след 1/4-финала със Серена Уилямс (САЩ) на US Open. Нашата тенисистка започна много уверено, но все пак носителката на 23 титли от “Големият шлем” спечели 4:6, 6:3, 6:2.

“Смятам, че и двамата с Григор вече сме достатъчно познати лица. Хората добре знаят коя съм отпреди”, коментира Пиронкова.

Ето какво отговори пловдивчанката на пресконференцията.

- Като ви гледах, имах чувството, че държите нещата под контрол при сет аванс и пробив. Интересно ми е за какво мислехте в този момент, точно тогава Серена започна да намира играта си?

- Да, в първия сет определено контролирах нещата на корта. Всички удари ми се получаваха. Но аз знаех, че това няма да продължи вечно. Очаквах тя да промени нещо и да удря по-силно. Точно това се случи. Нейният сервис е невероятно оръжие в тениса. Във втория сет намали непредизвиканите грешки, а в третия почти нямаше такива.

- Как определяхте стратегията си по време на мача? Започнахте да излизате по-често на мрежата. Съобразявахте ли се с тактиката на Серена?

- През цялото време опитвах различни неща, но е трудно да се противопоставиш на такава мощ. Не знам точно с каква скорост изпълняваше сервис, но в един момент имах чувството, че върху мен падат бомби. Тя направи много асове. Смятам, че опитах всичко. Разбира се, имах моите шансове във втория сет, когато водех с пробив. Но сервисът ми не бе такъв, какъвто трябваше. В същото време започнах да изпитвам умора. Да, тя се бори до края на мача, но аз бях съвсем близо.

- Очаквахте ли да направите толкова добър турнир, даже фантастичен?

- При идването си тук нямах такива очаквания. Просто бях щастлива, че имам възможността да играя. Разбира се, имах някакви съмнения за първия мач, но нещата се получиха добре. Играх добре, чувствах се уверена. Опитвах да се възползвам максимално от ситуацията и да стигна възможно най-далече.

- Вие сте един от посланиците на българския тенис. Какво послание бихте отправили към българските фенове и играчи, най-вече към децата, след фантастичното си представяне на US Open?

- Смятам, че посланието ми трябва да бъде следното: вярвайте винаги в себе си, защото това е най-важното. Поне така смятам. Преди началото на мача всеки е добре подготвен физически, но победата се решава от това кой е по-силен психически. Трябва да си подготвен точно за това. Вяра в себе си, много работа, отдаденост, смятам, че това е добра комбинация.

- Направихте страхотна кариера, но бихте ли посочили майчинството като най-специалния момент?

- Определено това е един от най-специалните моменти в моята кариера. Но не искам да правя сравнение, защото преди също имах много сериозни постижения - като полуфинала на “Уимбълдън”, титлата в Сидни, също четвъртфиналите на “Уимбълдън” и “Ролан Гарос”. Пътуването е дълго и бе наистина вълнуващо. И все още е. Чувствам се привилегирована да съм тук и да играя любимия си тенис на такъв голям стадион.

- Представянето в Ню Йорк промени ли вашите представи и очаквания за връщането в спорта?

- Не обичам много думата очаквания. Сигурна съм, че след този турнир ще са още по-големи, но това не ми влияе. Това, което наистина ми помага, е, че мога да играя най-добрия си тенис и да съм в някакъв смисъл безгрижна. Надявам се да продължа така.

- Какъв бе планът ви за мача?

- Реално погледнато, нямах план. Решавам как да играя, когато изляза на корта. Ако не си агресивен, няма да имаш шанс срещу мощен съперник като Серена. В същото време се опитвах да варирам в играта си, да изпълнявам къси топки, да сменям ритъма. До един момент вършеше работа, но постепенно тя ставаше все по-уверена и сигурна в играта си. Тя игра като шампион, какъвто е.

- Как се чувствате сега като майка и състезателка?

- Различно е. Разбира се, бих искала детето да е тук с мен, но предвид обстоятелствата решихме, че за него е по-добре и по-безопасно да си бъде у дома тези две седмици. Голямо предизвикателство за мен. От друга страна, в “мехура” всичко бе наред. Очаквах по-голямо изпитание. Правеха ни тестове редовно. Ако трябва да сравнявам условията с други турнири, не е много по-различно, защото навсякъде си в собствен “мехур” и пътуваш само от хотела до кортовете. За мен преживяването през тези две седмици бе прекрасно.

- Смятате ли, че липсата на публика, с която сте свикнали, е оказала някакъв ефект върху представянето ви?

- Напълно различно е. Трудно е да си представиш какво е без фенове, преди да го изпиташ. Всички предпочитаме да има публика, защото атмосферата ще е напълно различна. Аз се опитвах да приема нещата такива, каквито са, и да не се оплаквам. Смятам, че приспособяването ми мина добре.