„Аурубис България“ и спортен клуб „Бегач“ обединяват природата, историята и спорта

https://www.24chasa.bg/sport/article/9068839 www.24chasa.bg

В България има безброй културни, исторически и природни забележителности. Всеки е запознат с най-големите и най-известните от тях, но всяка област има какво да покаже и Средногорието със сигурност ще ви изненада със своята хилядолетна история и красиви природни пейзажи.

В момента в района на Средногорието се провежда третото издание на „Фестивал сред природата с Аурубис 2020“ (Aurubis Nature Festival 2020). Организаторите в лицето на „Аурубис България“ и спортен клуб „Бегач“ имат за цел именно да запознаят участниците с природни и исторически забележителности в района на Средногорието като едновременно с това да поощрят физическата активност.

Началото на тазгодишния фестивал бе даден на 12 септември (събота) и ще продължи до 11 октомври (неделя). Участниците могат да се включат в две дисциплини – колоездене и бягане. Третото издание на „Фестивал сред природата с Аурубис 2020“ предлагат иновативен „виртуален“ модел за провеждане, с цел придържане към противоепидемичните мерки и запазване на здравето на хората и няма състезателен характер. Участията са индивидуални и се следят и регистрират през обща онлайн платформа.

Дължината на маршрута за бягане е 18 км с близо 800 метра изкачване. Началото му е Златишкият метох, следва изкачване до хижа „Свищи плаз“, преход до хижа „Паскал“, спускане към местността Еленско и финал на Еленска базилика. При колоездачите дължината на трасето е 35 км., като има около 1000 метра изкачване и спускане. То преминава през следните маршрути: местност Еленско, село Антон, село Душанци, река Тополница, язовир Жеков вир, местността Борова гора и град Пирдоп. Трасето е подходящо за планински велосипеди и преминава през асфалтови и черни пътища, пътеки, каменисти склонове и поляни.

Районът предлага на своите посетители да се запознаят с раннохристиянската базилика „Еленски манастир“ намираща се само на няколко километра от гр. Пирдоп, водопада на Златишка река край Златишки манастир „Вознесение Господне“ в близост до гр. Златица, основаният от Васил Левски през далечната 1972 г. Златишки метох и още много други интересни и с богата история места.