Служебно 0:3 заплашва ЦСКА и “Лудогорец” в Европа заради COVID-19

https://www.24chasa.bg/sport/article/9138863 www.24chasa.bg
СНИМКА: Уефа

През тази седмица стартират кампаниите в груповите фази в Шампионската лига и Лига Европа.

Предвид пандемията от COVID-19 и нарастващия брой на заразени в Европа от УЕФА въведоха специални правила. Тяхната цел е мачовете от груповите фази на двата европейски клубни турнира да завършат най-късно до 28 януари догодина.

Според календара двубоите трябва да приключат на 10 декември. От европейската централа са дали допълнително време на общо 80-те отбора, за да се справят. Правилата предвиждат и служебни загуби, от които са заплашени нашите представители в груповата фаза на Лига Европа ЦСКА и “Лудогорец”.

В случай че националната или местната власт на тима домакин налага ограничения за пристигащите от държавата на отбора гост от клуба, който приема двубой, са длъжни да се погрижат той да се състои.

Това трябва да се случи на място, което е одобрено и от двата противника. Разноските по организацията на мача се поемат от отбора домакин. Алтернативните стадиони трябва да са на други участници в груповата фаза. Затова от УЕФА са уведомили всички 80 клуба, че съоръженията им трябва да са на разположение в случай на нужда от алтернативно място за срещата.

Ако домакините не съумеят да предложат такъв стадион и нова и/или нова дата отборът гост ще запише служебна победа с 3:0.

При условие че от страната на тима, който трябва да пътува за мач от турнирите, имат ограничения след завръщането от въпросната дестинация, клубът домакин отново носи отговорността за намиране на алтернативно място и дата. Разликата, е, че двата клуба ще си поделят разноските по организацията.

Освен това гостите трябва да компенсират домакините с 10% от сумата, която получиха за влизане в групите. За ЦСКА и “Лудогорец” тя е 2,92 млн. евро.

Категорично правило на УЕФА е, че отбор, който откаже провеждането на мач, ще загуби служебно 0:3. При заразени има долна граница от 13 футболисти, сред които минимум един вратар, за провеждане на срещата. При нужда може да бъдат картотекирани нови играчи. Ако и това не помогне - 0:3.