"Франс футбол", който дава "Златната топка, става месечна притурка на "Екип"

https://www.24chasa.bg/sport/article/9175957 www.24chasa.bg

Легендарното френско седмично списание "Франс Футбол", което връчва "Златната топка" за най-добър футболист на годината, става само месечно приложение на вестник "Екип" заради проблеми с финансирането, съобщава Get French Football News.

Ръководството на "Екип", от което е част от "Франс Футбол", обяви в четвъртък, че ще съкрати 56 служители и възнамерява да трансформира списанието като част от плана за намаляване на разходите. Това се дължи на трудностите, причинени от пандемията от коронавирус. Списание "Франс Футбол" съществува от 1946 година и се смята за едно от най-уважаваните в света.

Наградата "Златна топка" се присъжда от 1956 година. Футболните журналисти определят кой ще спечели наградата. Първоначално за отличието можеха да претендират само футболисти, които играят в Европа, от 1995 година "Златната топка" се присъжда на играчи от всякаква националност, като единственото условие е той да играе за европейски клуб; а от 2007-а всеки играч може да стане спечели наградата.

От 2010-а до 2015-а "Златната топка" се присъжда от списание "Франс Футбол" съвместно с Международната футболна федерация (ФИФА), а от 2016-а има две награди - на списанието и на ФИФА. Церемонията за 2020 година беше отменена заради пандемията от коронавирус. Аржентинската звезда на Барселона Лионел Меси е печелил най-много пъти "Златната топка" в историята - шест.