Стилиян Петров: Проблемът дойде, защото хората забравиха, че трябва сами да се пазят

https://www.24chasa.bg/sport/article/9197088 www.24chasa.bg
Стилиян Петров.

Подкрепям с две ръце влизането на Бербатов в БФС

- Започна третият локдаун в живота ти. Първо беше заболяването, след това първият пик на коронавируса. Виждаш ли някакъв оптимизъм в ситуацията?

- Не може да се каже локдаун. Може би живот с определени рестрикции, особено в социалната му част. Но да ти кажа честно, не мисля, че това е правилният подход. Засега няма достатъчно доказателства, че локдаунът е решението на проблема.
Всичко дойде от това, че просто много от хората не разбраха, че настъпиха промени, с които трябва да се свикне. След тази пандемия няма как да продължим както преди. И че само ти и единствено ти трябва да се пазиш. Няма кой друг да те пази.
Когато бях изолиран заради болестта и на мен ми се правеха
хиляди неща. Но трябваше да се справя само аз и моето семейство. Заради което ще съм им благодарен цял живот. Защото те положиха огромен труд.

При коронавируса проблемът е, че лекарите и учените не знаят с какво се борят. Не е разучен детайлно. За всяка една друга болест се знае какви стъпки трябва да се предприемат. Поставя се диагноза и започва лечението. Сега ситуацията е напълно различна. Информацията понякога е толкова различна. И това обърква хората. Но се надявам, че в скоро време ще се намери изход от ситуацията.

- Как се роди идеята да се направи платформата Player 4 Player, или както го наричате Р4Р, и събра доста известни имена като Гайска Мендиета, Майкъл Джонсън и други?

- Като професионални футболисти ние посвещаваме голяма част от живота си за постигането на професионален успех. Това е нашият фокус. Успех на терена. И всичко това се случва през най-добрите години от нашия живот. Когато си млад и вярваш, че морето е до колене.

Често не мислим дългосрочно за това какво ще правим в бъдеще, след като приключим, и как решенията, които сме вземали като играчи, могат да ни повлияят по-късно в живота.

От мой собствен опит и гледна точка, ако имах такъв човек или организация, към когото можех да се обърна, на когото бих могъл да се доверя, да получа безпристрастен съвет както за играта ми, така и за бъдещата ми кариера, може би нямаше да взема някои решения. Преходът ми щеше да бъде много по-улеснен. Ето защо решихме да сформираме P4P.

Смятаме, че може да предложим един много стойностен вид услуги, които да помогнат на играчите през всички етапи от тяхната кариера.

Всъщност ние сме на терена само през една малка част от живота си. След това някои губят пътя. Точно това е главната ни цел. Да има към кого да се обърнеш и когато си на терена, да осъзнаеш какво искаш да направиш, след като сложиш край на футбола.

Много се радвам, че намерих съмишленици, с които да реализираме тази идея. И като съдя по реакцията на колегите, може би сме стъпили на прав път.

- Има ли интерес от България?

- Да. И то сериозен. Още след старта на платформата се получиха доста запитвания. Имам някои идеи, които са свързани с българския футбол, но все още е рано да говорим за тях. Ще дойде и това време.

- Гледаш ли мачове от България?

- Ако още веднъж ми зададеш този въпрос, това ще е последното ми интервю към теб (следва дълга пауза, б.а.). Нека бъдем по-сериозни.

Гледам голяма част от мачовете, когато имам време. Не забравяй, че “Монтана” отново е в елита и следя с още по-голям интерес. Техен мач мога да пропусна единствено при доста сериозен ангажимент. След това обаче си го връщам на запис. Човек не трябва да забравя откъде е тръгнал.

- Националният отбор все повече затъва. Какви са причините и има ли изход от тази ситуация?

- Представянето на националния отбор показва,че не се работи правилно на всички нива във футбола ни. Като се започне от децата и се стигне до БФС. Изход винаги има, но трябва промяна, работа и професионализъм. Липсва ясна и ефективна структура в цялата система. Имиджът на футбола в България се влошава с много бързи темпове. Много държави използваха турнира за Лигата на нациите за обиграването на млади футболисти, които ще трябват на националния отбор през следващите квалификации. По незнайни причини това не се случи с нашия национален отбор. Дори при негативно развитие можеше да има някаква основа за бъдещето. Вижда се от резултатите на младежите и юношите, че има таланти. Някои момчета дори направиха трансфери. Но тях ги няма в националния отбор. Това ще забави още повече евентуалния му възход.

Липсва и поглед в чужбина. В различните школи на силните първенства има момчета, които са или родени в България, или имат български корени. Те трябва да бъдат намерени, да бъдат поканени да играят за България. Все пак имат школовката сред най-добрите. Но явно няма интерес към тях. Вече много българи живеем зад граница. Имаме деца. Много от тях обичат и тренират футбол. Но някой трябва да ги намери и да ги покани.

- Всички очакват конгреса на БФС, когато и да се състои. Говори се, че Димитър Бербатов ще се включи към един от екипите на кандидатите. Ти би ли го подкрепил в подобна стъпка?

- С двете ръце, г-н Банов. Аз винаги съм казвал и продължавам да твърдя, че Димитър Бербатов трябва да заема ръководна длъжност в БФС. Човек с визия, интелект, постоянство и прагматизъм!

Аз, както и много други бивши футболисти и сега фенове, сме за една позитивна промяна с правилните хора, които могат да променят насоката и развитието на българския футбол към едно по-добро бъдеще.

А той е една от тези емблематични и независими личности.
Направи ми много добро впечатление, че е в екип с Петър Величков. Успял бизнесмен, който вече е натрупал доста опит в управлението на футбола като член на изпълкома. Това ми дава много сериозна надежда да се обърнат нещата и да тръгнем по възходящ път.

Самият факт, че повече от една година след оставката на Борислав Михайлов не може да се проведе конгрес, говори, че има функционален проблем в БФС. Да, има обективни причина за това, но положението не бе такова в периода от октомври миналата година до март. Имаше достатъчно време.

Целият свят се научи да работи онлайн. Много конгреси и общи събрания бяха направени по този начин. Аз завърших курса си за лиценз “Про” напълно онлайн заради пандемията. В България обаче
всичко трябвалоп да е присъствено,което не го разбирам. Или причината е, че просто в българския футбол няма достатъчно млади и компютърно грамотни хора. Това трябва да се промени.
А Бербатов знае, че винаги може да се обърне към мен за съвет и за подкрепа. В името на доброто на българския футбол.