Стойчо Младенов: Хората се умориха от мен, напускам "Кайсар"

https://www.24chasa.bg/sport/article/9210657 www.24chasa.bg

Българският наставник на казахстанския "Кайсар" (Кизилорда) Стойчо Младенов обяви напускането си в интервю за sports.kz. Ето какво каза той:

- Стойчо, какво може да кажете за представянето на "Кайсар" през този сезон?

- Нормално. Мисля, че пандемията попречи на всички клубове да реализират потенциала си. Четири пъти правихме подготовка за сезона... Това е много тежко. На играчите им бе трудно да поддържат форма.

- Отборът е далеч от целта си - отново да е в евротурнирите. Защо?

- Вече казах за проблемите от пандемията. И въпреки това постигнахме много. Преди 4 години с тогавашния ръководител на Кизилордаска област Кримбек Кушербаев стартирахме този проект. И той продължава да работи, показва устойчивост. Не смятам, че някога е имало такъв "Кайсар" - с петима играчи в националния отбор и още четирима в разширения състав. Динмухамед Кашкен е при младежите. Дадохме шанс и на него, и на всички местни момчета. Може би в момента сме най-казахстанския отбор. Всичко това бе планирано. Да се дават шансове на местните.

Тази година ми е последната в "Кайсар". Трябва Канат Шаримбетов, който е в щаба ми да продължи да работи над проекта. За това информирах ръководството преди няколко седмици.

- Бюджетът на "Кайсар" през сезона бе силно намален. Имаше ли забавени заплати?

- Да, бюджетът ни бе съкратен. Не знам как е било в другите отбори, но при нас - да. Съкратиха парите на играчите и който не се съгласи го изгониха. Това отслаби отбора и заради това и страдахме по-късно.

- Защо не успяхте да намерите силни легионери за отбора?

- Моето желание бе да запазим лидерите си от предния сезон - Джошуа Джон и Тигран Барсегян. Но не успяхме. Техните желания не съвпадаха с нашите възможности.

Трябва да разберете, че не всеки добър играч ще дойде в "Кайсар". Трудно се преговаря да дойдат тук по много причини. Но смятам, че за тези години се справихме с тази задача.

- Нямаше никакви шансове да се задържи Баргесян?

- Никакви. Направихме всичко възможно, но не се получи.

- През последните дни се говори за вашия конфликт с казахстанските играчи от клуба. Може ли да разкажете повече, с какво започна всичко?

- Смятам, че в Кизилорда трябва да продължат да работят над проекта на Кримбек Кушербаев, да не го счупят, за го запазят. А се опитват да го счупят още от началото на сезона. Надявам се, че ще дадат на Канат Шеримбетов да работи нормално. Той е готов за това.

Аз никога нищо не крия. Нямам проблем с играчите. Но понякога се случваше да решавам проблеми с дисциплината. Дисциплината във футболния отбор е най-важният компонент. Трябва да се спазва и от кахастанците, и от легионерите. За мен всички са еднакви - казахстанци, българи, италианци... През тези години дадохме много шансове на казахстански играчи.

- Вярно ли е, че в отбора е имало конфликт между казастанците и чужденците, след който няколко играчи са били изгонени от тренировка?

- Вие разбирате, че всички сме професионалисти. Тази информация е конфиденциална. Подобни работи се решават вътре в клуба, това е от полза за отбора.

Трябва да разберете, че постоянно каним млади момчета от "Байконур" в отбора. И в последните мачове им дадохме повече шансове.

- Смятате, че наистина някой конкретно повече не иска да ви вижда в "Кайсар"?

- Да, да.

- И кой? Някой в Кизилорда?

- Мисля, че са местните. Измориха се от мен за четири години. Феновете в Кизилорда много обичат своя отбор, жестоки са, но справедливи. В "Кайсар" се работи трудно.

- Как оценявате последния сезон. Как "Кайрат" стигна до титлата? А "Астана" изостана толкова?

- "Астана" наистина сериозно сдаде позициите си, въпреки че е най-силния отбор в първенството, с най-добрите играчи в Кахастан. "Кайрат" показа устойчивост, не смениха треньора след предния сезон. Алматинци спечелиха закономерно.

Искам да благодаря на клубните ръководители, с които работих 4 години за професионализма и разбирането. След раздялата оставаме с тях приятели.