Приятел на българин счупи рекорда за най-млад играч в Бундеслигата

https://www.24chasa.bg/sport/article/9248797 www.24chasa.bg
Юсуфа и Емануел са заедно на 1 януари 2019 г.

 Юсуфа Мукоко, който е играл в бундестима до 15 г. с Емануел Мирчев, дебютира за “Борусия” (Д) на 16 г. и 1 ден

От събота вечерта Бундеслигата има нов рекордьор за най-млад футболист в своята 57-годишна история.

Поредният вундеркинд в колекцията на “Борусия” (Дортмунд) – Юсуфа Мукоко, влезе в 85-ата мин на мястото на настоящата звезда на “черно-жълтите” Ерлинг Браут Холанд при победата с 5:2 над “Херта” в Берлин.

Така той дебютира в германския футболен елит на 16 г. и 1 ден. С тази възраст Мукоко чупи рекорда за най-млад участник в германския елит на друг, вече бивш, играч на “Борусия” – Нури Шахин. В началото на август 2005 г. той записа първи минути в Бундеслигата на 16 г. и 335 дни.

Смяната на Мукоко с Холанд бе своего рода символична за бъдещето. 20-годишният норвежец показа, че е в стихията си, с 4 гола за победата над “Херта”.

На Холанд със сигурност предстои трансфер в европейски гранд, а същото отсега се предрича и на Мукоко, който е със статут на бъдещ супернападател.

Навършилият в петък 16 г. Юсуфа е роден в камерунската столица Яунде. Отраства в Хамбург. Там става приятел с българина Емануел Мирчев. Той е в школата на “Хамбургер”, а Мукоко – в тази на “Санкт Паули”.

Мирчев, който е роден на 9 февруари 2002 г., в момента е национал на България до 19 г. През 2017-а обаче той е извикан в бундестима до 15 г. Макар и още ненавършил 13 г., в състава е селектиран и Мукоко. Двамата пътуват заедно за и от лагерите и завързват приятелство, което поддържат и до днес.

Мирчев бе капитан на юношите на “Хамбургер” до 17 г., а сега е част от тима на 19-годишните.