Немската федерация по ски: Затварянето на курортите не е решение, ще влоши ситуацията

https://www.24chasa.bg/sport/article/9262139 www.24chasa.bg

Немската федерация по ски - DSV, изпрати до политиците в Германия отворено писмо по повод искането на Меркел до ЕС да затвори ски курортите заради COVID-19. 

"Уважаеми господа и госпожо,

В настоящата дискусия - инициирана от части от политиката - за общоевропейска забрана за ски, все още не е обсъдено съдържанието на хигиенните и защитни мерки на асоциациите за зимни спортове, ски и сноуборд училища и клубове в алпийския регион, които са разработени подробно през последните месеци (вижте пример за асоциациите за зимни спортове Deutscher Skiverband, Deutscher Skilehrerverband и Snowboardverband Deutschland: www.stiftung.ski), както и за цялата участваща индустрия (планински железници, ресторанти, хотели, спортни търговци, станции за отдаване под наем, доставчици на мобилност и др.).

Специфичните и единни рамкови условия за практикуване на зимни спортове в тези специални времена, които могат да бъдат намерени в тези концепции, описват ясен път. Това не може и не трябва да се пренебрегва от политически отговорните. Изолираният възглед в отделните държави няма смисъл, а се изисква по-скоро трансгранично решение, което създава сигурност при планирането на всички участващи страни за целия зимен сезон 2020/21.

Спортът, и по-специално зимните спортове, е важна част от социалния живот. Зимните спортни дейности дават на хората подкрепа, мотивация, перспектива, а на много хора и работа. Зимните спортове помагат да се справим с ежедневния умствен и физически живот, укрепва имунната ни система и повишава собственото ни енергийно ниво. Тук спортните дейности сред природата играят специална роля, тъй като престоя на чист въздух допринася за физическите и умствените упражнения и има положителен ефект върху хората. Спортът и упражненията сред природата дават възможност да се спазват правилата за дистанция, да се прилагат хигиенни и защитни мерки и по този начин да се намали рискът от инфекция по време на самите снежни спортове.

Зимните спортове сами по себе си не могат да се отъждествяват с парти туризма и апре-ски проявите. Цялата индустрия се позиционира ясно по този въпрос от месеци и е включила подходящи мерки в своите концепции, за да се разграничи ясно от това. Германските асоциации за зимни спортове очакват същата смелост от политиците да възприемат вече съществуващите решения и въз основа на тях да създадат рамковите условия за практикуване на различните зимни спортове през предстоящата зима.

Зимният спорт във всичките му аспекти е незаменим икономически фактор за целия туризъм в алпийския регион. По-специално в селските райони, където зимните спортове са у дома, политиците полагат големи усилия, за да засилят своята социална значимост. Тези региони също се нуждаят от политическа подкрепа СЕГА и не трябва да бъдат оставяни на мира.

Възрастните са се научили да се справят рационално с необходимите правила и разпоредби. Децата и младите хора се отнасят особено до разпоредбите за корона и свързаните с тях ограничения емоционално. Като възрастно и родителско поколение се нуждаем преди всичко от отговори и решения. създайте за деца и младежи. Това е още по-вярно с оглед на вече решеното удължаване на коледните празници. Тук е особено важно да се даде възможност на децата и младежите да прекарват активно свободното си време и да се упражняват на открито. Забраната за ски в цяла Германия или дори цяла Европа определено не би била решението, а напротив, тя допълнително и ненужно ще влоши и без това тежката ситуация за отдих, популярни и млади състезателни спортове!

Като асоциации ние продължаваме да поемаме отговорност. Но ние спешно се нуждаем от политическа подкрепа за прилагането на нашите далечни концепции и защитни мерки!

Източник: Отворено писмо от DSV"