Мартин Чой спортист на октомври в анкетата на пресклуб "България"

https://www.24chasa.bg/sport/article/9267187 www.24chasa.bg

Мартин Чой получи традиционната награда „Златна България“ и ваучера от “Пампорово АД” за Спортист №1 на месец октомври в преслуб „България“.

На церемонията присъства и председателят на организационния комитет „Гран При България“ г-н Румен Петков.

Това е първо такова признание за мотоциклетния спорт в историята на анкетата от нейното начало през 1998 г.

За 26-кратния носител на титли, от които 13 европейски и още толкова републикански, своя глас дадоха 8 медии.

През миналия месец Мартин Чой отново стана европейски шампион на писта.

На второ място със 7 гласа са сестри Стоеви, които оглавиха класацията на двойки на силния турнир по бадминтон в Саарбрюкен, Германия и достигнаха полуфинал в Дания от сериите “World Tour Super 750”.

Следващите в подреждането на медиите са Станимира Петрова – носителка на Купа „Балкан“ по бокс (3 гласа) и Майкъл Иванов – европейски шампион по мотокрос (2 гласа).

Мартин Чой благодари на всички свои спонсори, на федерацията и на Министерството на младежта и спорта, както и на журналистите, които са гласували за него.

Талантливият пилот сподели, че е израснал с Богдан Николов, който повече от 2 десетилетия и половина бе шеф на родната централа, а преди седмица бе избран за почетен председател.

Чой сподели, че се познава отдавна и е приятел и с новия председател на БФМ Ангел Траков и си пожела той да изгради нова писта за състезания.

Румен Петков поздрави Мартин Чой за избирането му за спортист на месеца в анкетата на Пресклуб „България“ и изтъкна най-важните му качества – човещина, невероятна воля и патриотизъм.

Мартин Чой подчерта, че 2020 г. е една от най-успешните в неговата кариера.

През следващата година пилотът ще заложи на същите приоритети – еврошампионата, републиканския шампионат и световния ендуро шампионат „24 часа на Льо Ман“, в който Чой постигна забележителен резултат и тази година.

В най-тежкото състезание, с много изпитания, пилотът ще участва със същия екип и догодина.

Мартин е убеден, че може да постигне още по-добро класиране, въпреки че 24 часа каране са твърде много време и може всичко да се случи.

Талантливият мотоциклетист е щастлив, че вече има млад български талант, който върви по неговите стъпки – Никола Николаев. Момчето е шампион на Испания тази година по СуперМото - 65 куб. см.

„Конкуренцията при децата е многобройна и като се има предвид, че Никола спечели първенството на страна с десетилетни традиции в мотоциклетния спорт, това наистина е голямо постижение“, каза Чой.

Догодина Никола ще се състезава в по-горния клас – Мото 4, и Мартин е на мнение, че ако там се представи добре, може да се включи и в редиците на най-силните в Мото GP след известно време.