Над 1500 теста за коронавирус преди световната купа по ски в Банско

https://www.24chasa.bg/sport/article/9283886 www.24chasa.bg
Шефът на федерацията по ски Цеко Минев, заместникът му Георги Бобев и най-добрият ни алпиец Алберт Попов дадоха онлайн пресконференция.

Около 250 000 лева ще струват мерките против коронавируса за световната купа по ски в Банско, стана ясно на пресконференция на федерацията.

Ще бъдат направени между 1500 и 2000 теста на състезатели и придружаващ персонал, както са изискванията на международната федерация.

Заради мерките и световното първенство за младежи в курорта ще бъде разделено. Първо ще бъдат мъжете, а след това пристигат жените. Това се прави, за да не се събират много хора на едно място.
Програмата също е съкратена, като ще има само супергигантски слалом, слалом и гигантски слалом.

"Има притеснения сред състезателите. Защото аз не съм карал вируса и си представете какво ще се случи, ако дам положителен тест през януари, когато има 8 слалома", сподели най-добрият ни алпиец Алберт Попов.

Сноубордистът Радослав Янков тръгва в неделя за Италия, където са първите два старта от световната купа. Други към момента няма потвърдени. Търси се и място за световното първенство, защото няма как да се проведе в Китай заради задължителната 14-дневна карантина, която искат властите там.

По същата причина пропадат и стартовете за световната купа по ски за жени там. Това означава, че зимната олимпиада в Пекин може да бъде отложена за 2022 година, защото не могат да се проведат тестовите състезания.

Владимир Зографски със сигурност ще пропусне някои състезания, за да си върне формата. В момента той е под карантина във Финландия заради положителни проби на треньорите му.