Отстраниха треньора на биатлонистите до 31 януари, глобиха ни 5000 евро

https://www.24chasa.bg/sport/article/9290685 www.24chasa.bg

Българската федерация по биатлон е глобена заради нарушаване на протоколите срещу коронавируса на световната централа (ИБУ). Сумата е 5000 евро. 

Причината е, че член от тима е влязъл в нерегламентиран "близък контакт" с поставените под карантина във Финландия преди стартовете за световната купа в Контиолахти през миналия уикенд състезатели Десислава Стоянова и Димитър Герджиков.

Стоянова даде положителна проба за Ковид-19 на 28 ноември, а заедно с нея беше изолиран и Герджиков, с когото тя живее на семейна начала.

"Това нарушава протоколите на ИБУ за Ковид-19. Затова решението е да бъде наложена финансова глоба на българския отбор", се казва в официално съобщение на централата.

ИБУ също така санкционира уличения за неспазването на здравните правила член на отбора с отстраняване от всички състезания до края на януари 2021 година.

Става въпрос за старши треньорът ни Александър Касперович, който е бил заснет без маска в хотела, която за Финландия е тежко нарушение.

Като последствие всички от българския състав са подложени на нови проби за коронавирус с цел предотвратяване на евентуално гнездо да инфекцията.

"Досега резултатите от пробите са отрицателни", съобщиха още от ИБУ. Разходите за допълнителните проби също са за сметка на българската федерация.

От федерацията по биатлон ще се опитат да обжалват санкцията, която е взета от извънреден орган, а не от управителния съвет, както се полага.