„Дунав“ стартира подготовка с 28 футболисти, взема 7 русенци

https://www.24chasa.bg/sport/article/9401440 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторът

„Щастлив съм, че върнахме в отбора русенци“, твърди треньорът Мартин Цирков

С 28 футболисти, 7 от които нови, во всичките русенци и с попълнения от юношите, отборът на Дунав стартира подготовката си за пролетния дял в първенството. Шефовете на клуба продължиха своята линия да налагат в тима млади, перспективни играчи, родени в дунавския град и ритали навън, които сега се прибират у дома. Идеята е съставът да бъде изграден с русенски гръбнак и с няколко класни попълнения през лятото за атака на професионалния футбол.

Първият от новите попълнения е 21-годишното крило Огнян Николов. Бившият юноша на „Дунав“ идва от „Литекс“, като е играл и за юношите на ЦСКА. Второто попълнение е 20-годишният централен защитник Василен Марков, бивш състезател при децата, играл и „Лудогорец“ и „Ботев“ Пд, „Свиленград“ и немски отбор. Третото попълнение е 19-годишншят нападател Преслав Петков, тръгнал от Русе и играл в „Лудогорец“. „Става дума за физически здрави момчета, с необходимия опит“, обясни Йорданов. Към „Дунав“ се присъединиха и 20-годишните русенци Теодор Иванов и Пламен Иванов, които идват от отбора на Несебър, където играха през есента. Мартин Петров (19) е от Разград, като през есента е играл за Светкавица (Търговище). Към отбора се присъединиха още Крис Маринов (19), както и капитанът на формацията до 17 години Кристиян Господинов (16) и вратарят Даниел Николов (15), които ще тренират редовно с мъжкия отбор през новия полусезон, а при изгодна възможност се очаква да запишат и минути за "драконите". Това важи и за други футболисти на ротационен принцип от формацията до 17 години. Треньорът Мартин Цирков заяви, че се очаква в близката седмица да се оформи основната група, която ще продължи в следващата фаза на подготовката. Лагерът ще се провежда в Русе.

"Щастлив съм, че успяхме да направим това, което си бяхме поставили за цел през зимата, а именно да върнем русенски футболисти, които бяхме загубили по други школи в последните години. Става дума за момчета, които са също млади, но вече имат опит в мъжкия футбол и мислим, че могат да помогнат и са с перспектива за бъдещето. Целта е да дадем шанс на абсолютно всички русенци, които можем да привлечем и да видим кои от тях ще продължат напред през следващия сезон, когато вече искаме да търсим завръщане в професионалния футбол и неизбежно ще трябва да се мисли за още подкрепления. Нашата цел обаче е те да са възможно най-малко, което ни амбицира да работим много здраво през следващите месеци, за да може отборът да надгражда. Радвам се, че за първи път от много време посоката на движение на тези момчета не е от Дунав, а към Дунав. Вярвам, че с работата ни в клуба като цяло, все повече млади таланти ще видят, че най-прекият им път до мъжкия футбол е през родния клуб."

Треньорският тандем Мартин Цирков и Ивайло Кирилов ще води тима през пролетта. По време на подготовката за пролетния полусезон в Североизточна Трета лига, „Драконите“ ще изиграят 6 контроли. На 23 януари, събота, срещу „Дунав“ Сливо поле като гост, на 27 януари, сряда, там срещу „Локомотив“ Горна Оряховица, на 30 януари, събота, срещу „Шумен 2007“ като домакин, както и на 6 февруари, събота, срещу „Спартак“ Плевен. На 13 февруари, събота, русенци посрещат „Черноломец 1919“ Попово, а на 20 февруари, събота - „Кубрат 2016“. Според предварителната програма „Дунав“ стартира пролетния полусезон в Североизточната Трета лига с домакинство на „Ботев“ Нови пазар на 27 февруари 2021 г.