Ясен Петров не поставил и едно условие за националния

https://www.24chasa.bg/sport/article/9415024 www.24chasa.bg
Ясен Петров. Снимки ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Новият национален селекционер Ясен Петров ще работи с щаб, който познава много добре и е работил с някои от тях дори в Китай. Негови помощници ще бъдат Костадин Видолов, негов съотборник в “Ботев”, Георги Шейтанов, който ще работи с вратарите, и Александър Георгиев, който пък в момента е в школата на “Левски”, но преди това е бил при юношеските национали.

Първата задача на екипа е да тръгне на обиколка през отборите, които дават национали.

Вариантът за някакъв лагер през февруари е бил обмислян, но е невъзможен.

“Просто ще объркаме всичко. Дори подготовката на отборите. Всички знаем кои дават национали, ще се съсредоточим върху тях”, обясни Петров.

Първият вицепрезидент на БФС Емил Костадинов пък изненада всички с признанието защо в крайна сметка е предпочетен пловдивчанинът.

“За първи път откакто съм ръководител, дали в ЦСКА, или БФС, треньор не ми поставя нито едно условие за да започне работа. Нито едно”, обясни Костадинов.

“Единствената разлика отпреди е, че брадата ми е по-бяла. Може би съм по-мъдър и това е единствената разлика”, обясни той. “Или по-малко луд”, репликира го Костадинов.

“Ако е възможно, трябва да върнем някоя искрица. Имиджът спадна през последните години, той вълнува както мен, така и всички привърженици. Това е колективен спорт, в който, ако ние дадем някоя искрица, ще зарадваме българския народ в тези трудни ковидни имена”, каза още новият наставник на националите.

Дебютът му е в световните квалификации, където през март срещаме Италия и Швейцария в София и гостуваме на Северна Ирландия в Белфаст.

Ясен Петров не поставил и едно условие за националния

“Наистина ще е трудно в такава обстановка и при толкова наситена програма”, отбеляза Петров.

Новият селекционер бе категоричен, че единственият политик, когото познава, е спортния министър Красен Кралев, с когото работили заедно в “Черно море”. Въпросът му бе зададен от “24 часа”, след като селекционерът на младежите Александър Димитров веднага бе атакуван, че е приятел на премиера, когато се заговори, че той ще става треньор на мъжете.

“Проведох позитивен разговор с Александър Димитров. Футболът е колективна игра, трябва да имаме добра атмосфера и да я пренесем към футболистите. Искам те да имат самочувствие, а не страх”, каза Ясен Петров.

Веднага след пресконференцията той отиде да се обади на бившия селекционер Георги Дерменджиев. Двамата са от Пловдив и отдавна се познавали, обясни Ясен Петров.

Ако не е бил националният тим, миналия петък той е щял да пътува отново към Китай, където имал доста добра оферта от местен отбор.

ВЕЧЕ Е ДЯДО, СИНЪТ МУ Е В "ЛУДОГОРЕЦ"

Новият национален селекционер вече е дядо, призна самият той. Два пъти. “Голямото вече е на три години”, обясни Пловдивският Джанини. Той има три деца.

Най-малкото - синът му Ясен-младши, е футболист в школата на “Лудогорец”, набор 2007 година. Все още не е започнал подготовката за новия сезон, защото върви ремонт на общежитието и стартът бе отложен за понеделник.

Ясен Петров като футболист бе част от разширения състав на националния отбор преди световното първенство в САЩ. И всъщност бе отрязан от него заради опита за преврат от страна на Христо Данов и Христо Александров срещу Димитър Пенев. Те бяха цанили вече Георги Василев да води тима на първенството на планетата, но тогава се намеси лично президентът Желю Желев и Пената запази поста си.
Заради интригата той пък извади всички от “Ботев” (Пловдив) от окончателния състав. Отнесе го по незнайни причини и сегашният наставник на “Черно море” Илиян Илиев.

Така единствените три мача на Ясен Петров в националния тим бяха по време на подготовката за последните квалификации преди световното. Той дебютира на 10 януари 1993 г. при
загубата с 0:3 от Тунис в Беджа. Започва като титуляр, а на почивката го сменя Кирил Метков от ЦСКА. От всички в този мач до световното стигат единствено вратарят Пламен Николов и Велко Йотов.

След това на 18 и 20 февруари гостуваме на ОАЕ и първо падаме с 0:1, а след това побеждаваме с 3:0. В първия двубой отново е титуляр, като на полувремето вместо него влиза Георги Славчев, а във втория влиза в 75-ата мин на мястото на сегашния си помощник Костадин Видолов. Видолов е един от авторите на головете за победата, като другите два са на Наско Сираков и Даниел Боримиров. И този отбор е съставен единствено от футболисти от вътрешното първенство, като всички останали са били с отборите си в чужбина.

“Винаги съм знаел, че един ден ще застана пред вас и ще говоря за този пост. Няма нищо лошо в това да мечтаеш. Моите мечти почти винаги се реализират. Това бе една от тях”, обясни Ясен Петров.
“Осъзнавам с какво се захващам. Никога не съм бил далече от българския футбол. В Китай гледах едновременно мачове от тамошното първенство и от българското. Едните на телевизора, другите на компютъра. През последната година и половина, когато си починах, наблюдавах много български футбол, гледал съм и мачове на националния отбор. Имах вариант да замина за Китай, но след като се чух с Емо Костадинов, въобще не се замислих. Не става въпрос за пари. За мен е чест”, категоричен бе наставникът.

“Много ми се иска да не подценяваме и надценяваме нашите играчи. С тях трябва да постигаме успехи. Трябва да вярваме. Бъдете сигурни, че няма да играем като “Барселона”, защото само “Берселона” може да играе така. Ще играем за резултат”, категоричен бе той.