Община Русе си връща стадион „Локомотив“ след 15 години концесия

https://www.24chasa.bg/sport/article/9416482 www.24chasa.bg

Община Русе смята да си върне стадион „Локомотив“ след отдаването му за 15 години концесия на фирма „Аристон“. Това гласи докладна за предстоящата общинска сесия на 28 януари.

Фирмата е изявила желание да удължи концесията с още 5 години, но без да се мотивира за това. Договорът бе сключен на 16.02. 2006 година, с намерение от бившия нападател на „Дунав“ Николай Синабов да създаде там спортна академия, както и да развива детски, юношески и мъжки отбор, който да намери място в елита на България. Той изтича на 15 февруари. Концесионният обект бе предоставен на „Аристон“ за осъществяване на тренировъчна и състезателна дейност, културни мероприятия и организиране на съпътстваща инфраструктурата дейност.

При подписване на договора концесионерът е заплатил еднократно концесионно възнаграждение в размер на 3 000 лева. Съгласно чл. 7, ал. 1 и ал. 2 от договора, за предоставеното концесионно право концесионерът дължи годишно концесионно възнаграждение не по-малко от 2 000 лева, което ежегодно се коригира с положителната стойност на индекса на инфлацията за предходната година, обявен от Националния статистически институт. За 2020 г. годишното концесионно възнаграждение, заплатено от концесионера е в размер на 3 150,68 лв.

Към настоящият момент, Община Русе е получила концесионно възнаграждение общо в размер на 43 746,17 лева за концесионното право на ползване на стадион „Локомотив“. В началото Николай Синабов наистина започна да развива юношеска школа, а мъжкият тим на „Аристон“ стигна до „В“ група. Постепенно обаче започна отлив на средства, школата мъждука, а мъжкият отбор бе ликвидиран. Съгласно концесионният договор, концесионерът „Аристон-С“ ООД има задължение да извърши за срока на концесия минимум инвестиции на обща стойност 250 000 лева, като за първите пет години да извърши минимум инвестиции за 144 600 лева, определени по вид и размер в план-програмата и графика за изпълнение на инвестиционните си ангажименти.

През първите пет години концесионерът е реализирал инвестиции в размер на 298 720,27 лева. Зеленият терен на стадиона е поддържан добре, но не бяха направени инвестиции по седалките на съоръжението, които са напълно разбити. Бе ликвидиран и мъжкият отбор на „Локомотив“, клуб със славна история в българския футбол.