Днес очакват немислимото - зимно изкачване на К2

https://www.24chasa.bg/sport/article/9416761 www.24chasa.bg
Атанас Скатов

Днес трябва да стане чудото и най-трудният връх в Хималаите К2 да бъде покорен през зимата. 10 шерпи от двата непалски отбора на Нирмал Пурджа и Мингма Г, са преминали през Гърлото на бутилката и се очаква да стигнат до върха всеки момент.

Българинът Атанас Скатов е в базов лагер, защото не се чувства достатъчно добре. Ето какво написа той:

Вчера слезнах на базов лагер след втората ми аклиматизация до лагер 2, 6600 м. На 11 януари тръгнахме към японския лагер 1 при силен вятър, където си бяхме оставили екипировката от първата аклиматизация. Палатка я намерихме счупена и негодна за ползване. Добре че имахме втора палатка. На 12 януари достигнахме лагер 1 на 6050 м, където нощувахме отново при силен вятър. На 13-и достигнахме японския лагер 2, който е точно под лагер 2. След 2 нощувки на това ниво взех решение да слизам в базовия лагер въпреки че носех с мен екипировка за върха.

Трудно се климатизирам на тази зимна експедиция и не съм в моята форма. Също така се убедих, че това е най-трудният осем хилядник. Теренена е много техничен и опасен. Падат камъни и вече няколко души пострадаха, един с опасност за живота. Труден и много опасен връх.

Следващите 10 дни по прогноза е силен вятър и оставаме на базов лагер.