Скандално оспорват световна титла на българин в покера

https://www.24chasa.bg/sport/article/9427521 www.24chasa.bg
Стоян Маданжиев показва умален вариант на шампионския пояс за №1 в света при отпразнуването на титлата с приятели.

През миналата година българинът Стоян Маданжиев спечели световната титла в покера, но сега това скандално се оспорва.

Аржентинецът Дамиан Салас претендира, че е номер 1 на планетата. Виновник за проблемната ситуация всъщност са организаторите от световните покер серии (WSOP).

Заради пандемията от COVID-19 главното събитие за 2020-а се проведе онлайн. Наградният фонд в него - 27 559 500 долара, бе номер 1 в историята.

Респективно и Маданжиев като победител в турнира прибра най-голямата премия в покера - 3 904 685 долара. С тази сума той влезе в Книгата на рекордите “Гинес”. В нея бе вписан и наградният фонд на главното събитие за 2020-а.

След това обаче от WSOP решиха да организират още едно такова. То бе разделено на 2 турнира - единия за покерджии от САЩ, а другият за играчи от останалата част на света. Те също се състояха онлайн. Финалните маси се играха на живо, а победителите - американецът Джоузеф Хъбърт и аржентинецът Дамиан Салас, си оспорваха титлата. Вторият я спечели.

Още при анонса за второ главно събитие Маданжиев разкритикува WSOP за провеждането му, а след триумфа на Салас предложи да се направи сравнение между двете състезания, за да се види кое е по-истинско.

Най-показателната разлика е, че в спечеления от него шампионат са участвали 6000 играчи. Във втория те са само 1400. Салас взема 2,5 млн. долара за успеха си, или близо 1,5 млн. по-малко от Маданжиев. Освен това второто събитие завърши през 2021-а.

Българинът е готов без пари да премери сили срещу аржентинеца, за да бъде сложена точка на спора.