Израел ваксинира всичките си олимпийци до май

https://www.24chasa.bg/sport/article/9454907 www.24chasa.bg
Ваксина срещу COVID-19 СНИМКA: РОЙТЕРС

До края на май Израел планира да ваксинира за COVID-19 всички свои спортисти, които ще участват на Олимпийските игри в Токио, съобщи местният Олимпийски комитет. Израел е водещата страна в света по отношение на ваксинацията срещу коронавируса, като вече 29 процента от населението на държавата е получило поне една доза от ваксината.

"Като част от програмата на Израел за ваксинация вече 50 процента от цялата ни олимпийска делегация за Токио е ваксинирана. До края на май всички ще бъдат напълно ваксинирани срещу коронавируса", заяви говорител на Израелски олимпийски комитет пред Ройтерс.

Действията на Израел идват няколко дни, след като се разрази дискусия дали участниците на Игрите в Токио трябва да получат преференция при ваксинацията срещу COVID-19. Мнозина считат, че единственият вариант Олимпиадата, която е най-голямото спортно събитие в света и събира десетки хиляди души на едно място, да се проведе по план, е всички спортисти, треньори, съдии и други официални лица и участници да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, предаде БГНЕС.

Други обаче считат, че ваксинирането на спортистите преди останалата част от населението е нечестно, особено с оглед, че те не са сред хората на първа линия.

Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат през лятото на 2020, но бяха отложени с една година заради пандемията от COVID-19, като новите дати за провеждане са 23 юли - 8 август 2021.