Томас Бах директно заплаши щангите с изхвърляне, Румъния аут за Токио

https://www.24chasa.bg/sport/article/9550588 www.24chasa.bg
Томас Бах

Президентът на МОК Томас Бах директно заплаши щангите с изхвърляне от олимпийската програма за игрите в Париж през 202 година.

"Ако притесненията ни за този спорт не бъдат решени достатъчно бързо, изпълнителният комитет на МОК ще преразгледа мястото на вдигането на тежести за Париж и следващите игри", заяви директно той след заседание на управата.

Според Бах има някои правилни решения, като връщането на старото положение за наказания на държави с три или повече положителни проби. В щангите го бяха вдигнали на 4. "Има обаче много предложени неща от МОК и Международната тестова агенция, които продължават да бъдат неглежирани", категоричен бе Бах.

Според запознати най-големият проблем са кандидатите за конгреса, който трябва да избере наследник на скандалния Тамаш Аян, който близо половин век управлява спорта.

8 от сегашните членове на борда са си издигнали отново кандидатурата. Шестима от тях са от държави, които са с наказания за системен допинг.

Към в близките дни ще се присъедини Румъния, която ще бъде остранена от игрите в Токио през лятото заради 5 положителни проби от олимпиадата в Лондон.

В същото време Нику Влад е кандидат за абсолютно всички постове, включително и президентския.

Кандидадът на Тайланд Интарат Йонгбатоей обаче вече се оттегли от надпреварата. И той е член на управата, а там бяха уличени един куп щангисти.