Цигуларят Васко Василев с клип за световната купа в Банско (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/9555639 www.24chasa.bg

"Зимата" на Вивалди звучи на 2525 м. надморска височина в изпълнение на цигулка "Калкани" от 1714 г.

Световно известният български цигулар Васко Василев записа уникален клип за Пирин и световната купа в Банско.

Той го е снимал три дни от изгрев слънце до късно през нощта на белоснежните писти. Начинанието си завършва, облечен само с костюм, върху ски, свирейки на изключително скъпата си цигулка "Калкани" от 1714 г. "Зима" от "Годишните времена" на Вивалди.

Цигуларят Васко Василев с клип за световната купа в Банско (Видео)

"Няма по-безценен спомен от изгрева в Пирин, под връх Тодорка, когато малко след 7 ч. сутринта виждаш как се събужда природата. Усещането е нереално - едновременно приземяващо и космическо. Възможността да стана свидетел на това три поредни сутрини намирам за голям подарък и благодаря на "Юлен" за поканата да споделя красотата на българската природа чрез музика", споделя Маестрото.
Всичко това го прави с конкретен повод - именно тук този уикенд ще се проведат стартовете за Световната купа в гигантския слалом за мъже, а от 1 до 10 март 2021 г. - и световното първенство за младежи по ски алпийски дисциплини.

Специалното видео показва уникални, спиращи дъха панорамни кадри, от връх Тодорка, Вихрен, Кутело, Стражите, местност "Платото", "Бъндеришка поляна", Банско, всички те - озвучени от прекрасна музика. "Няма да крия, че беше истинско предизвикателство, буквално болезнено и за цигулката и за пръстите ми, но имах усещането за цялост с неописуемата мощ и красота на върховете около себе си", разказва Васко Василев.

Музикалният фон и личното му присъствие с цигулка в ръка внасят естетика и стил, като за пореден път можем да покажем с гордост Пирин планина и България и да напомним, че те са предпочитана международна туристическа дестинация и успешен домакин на много празници на зимните спортове.