Пистата в Банско измори скиорите

https://www.24chasa.bg/sport/article/9556950 www.24chasa.bg
Звездата ни в алпийските ски Алберт Попов направи тренировъчно спускане в Банско и призна, че пистата е трудна и изморителна. СНИМКИ: КОСТАДИН АНДОНОВ

Цигуларят Васко Василев с клип за световната купа

Доста изморителна се оказа пистата в Банско за елита в гигантския слалом. Повече от половината скиори я взеха с почивка по време на свободното каране в петък.

В средата има един доста заледен участък, където направо е посиняло. Целта е да издържи трасето на всички над 60 алпийци, които застават на старт. И домакините са направили и невъзможното в топлото време да постигнат това.

“Наистина е доста изморително, не крия.

В края краката

ти усещат

умората”,

сподели най-добрият ни алпиец Алберт Попов, който е единственият ни участник в стартовете за световната купа. Той влезе в гигантския слалом, след като е в първите 30 на планетата на слалом.

“Тук съм, за да се забавлявам. В гигантския слалом нямам много тренировки, но всичко е възможно”, допълни Аби.

“Липсва ми публиката. Когато хората са тук, обстановката е различна”, каза още Попов. “Но все пак световната купа е в България и изживяването е различно. Все пак съм този, който най-добре познава тази писта”, допълни той.

Алберт коментира и световното първенство, където не завърши втория манш на слалома. “Яд ме е, защото можех много повече. В първия манш преминах един участък на пистата прекалено бавно и заради това рискувах всичко във втория, за да постигна едно от най-добрите времена и да направя класиране”, завърши Попов.

България за няколко дни ще има и спасителен хеликоптер. Той е нает от Швейцария и вече е в Банско, като направи дори и пробен полет. Миналата година Владимир Варошкин имаше невероятния късмет да бъдат вдигнати двете словенски машини край пистата в Банско, за да го спасят след падане в Рила.

Известният ни цигулар Васко Василев пък записа уникален клип за промотирането на световната купа и първенството на планетата в Банско.

Той го направи за три дни в Пирин, по костюм. От цигулката “Калкани”, произведена през 1714 г., звучи “Зима” от “Годишните времена” на Вивалди. “Няма по-безценен спомен от изгрева в Пирин под връх Тодорка, когато малко след 7 ч сутринта виждаш как се събужда природата. Усещането е нереално - едновременно приземяващо и космическо. Възможността да стана свидетел на това три поредни сутрини намирам за голям подарък и благодаря на “Юлен” за поканата да споделя красотата на българската природа чрез музика”, сподели Васко Василев. Видеото

показва спиращи

дъха панорамни

кадри

от връх Тодорка, Вихрен, Кутело, Стражите, местност Платото, Бъндеришка поляна, Банско, всички те - озвучени от прекрасна музика.

“Няма да крия, че беше истинско предизвикателство, буквално болезнено и за цигулката, и за пръстите ми, но имах усещането за цялост с неописуемата мощ и красота на върховете около себе си”, разказва Васко Василев.

Племенник на луда глава идва за световното

Племенникът на една от най-лудите глави в историята на ските - Кейси Пъкет - Купър, влезе в американския тим за световното младежко първенство в Банско, което стартира от 2 март.

Купър е син на брата на Кейси Кристофър. Кейси има в кариерата си пет олимпиади, като последната бе преди 10 години, и то в ски кроса. В световните екстремни игри има титла и два бронзови медала в същата дисциплина.

Кристофър Купър също има една олимпиада в кариерата си - през 1992 г.

Освен Купър Пъкет американците пращат още Айзея Нелсън, Бен Ричи и Брадшоу Ъндърхил при младежите, и Ейджей Хърт, Али Ресник, Никола Раундтрий-Уилямс и Зоуи Зимерман при девойките.