Световният шампион: В Банско вложих повече сили за победата

https://www.24chasa.bg/sport/article/9561933 www.24chasa.bg

“Тук беше изключително. И като трасе, и като организация. Пистата бе подготвена перфектно за това време. На много места нямаш шанс да влезеш във втория манш с номер над 30. Тук се получава. Реално вложих повече сили за победата в Банско, отколкото в Кортина”, заяви световният шампион в гигантския слалом Матьо Февър след победата си във втория старт в България.

“За мен беше изключително силен уикенд. Не направих никакви промени от събота, защото просто нямах време”, допълни той.

Февър бе втори в събота на 4 десети от хърватина Филип Зубчич, а в неделя надви всички. На цели 75 стотни след него остана Марко Одермат (Швейцария). Февър изпревари с 81 стотни сънародника си Алекси Пентюро.

“Ако може световната купа да остане и през следващите 5 сезона в България. Условията и организацията тук са прекрасни. Още преди 2 години усетих това. Справяте се прекрасно", каза пък вторият Марко Одермат. Претендентът за кристалния глобус в събота остана на пето място в събота.

“Битката с Алекси Пентюро и Филип Зубчич за крайната победа ще бъде голяма. Заради това се радвам за представянето си”, допълни Одермат.

“Малко се чувствам изморен. За разлика от останалите трябваше да карам и слалома в неделя на световното и пътуването малко ме измори. Но да се кача на подиума, е добре за мен”, категоричен бе лидерът за световната купа Алекси Пентюро. В събота той счупи щека и кара половината писта с една, но финишира четвърти. “Трасето бе фантастично”, допълни той.

Пентюро води в генералното класиране за световната купа с 210 точки пред Одермат. Марко Шварц от Австрия е с още 106 назад. За малкия кристален глобус преднината на Пентюро пред Одермат е само 25 точки. Зубчич е трети на 39 от швейцареца. Зубо направи две сериозни грешки в неделя и заради това остана едва 14-и.

Алберт Попов бе изхвърлен на един остър завой и не завърши първия манш в неделя. “За мен бе важно, че до този момент се движех доста по-бързо от събота. За съжаление, обаче нямаше как да реагирам”, обясни най-добрият ни алпиец.

Световната купа се изнесе от Банско с чартърен полет за Цюрих. Утре пристигат участниците в световното първенство за младежи до 21 години. Първият му старт е в сряда и ще бъде супергигантски слалом. След това ще има гигантски слалом и слалом, преди да дойдат и девойките.

Специални гости на световната купа бяха членът на изпълкома на Международния олимпийски комитет Ненад Лалович, шеф на световната федерация по борба, спортният министър Красен Кралев, президентът и вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов и Атанас Фурнаджиев, 5-кратният носител на световната купа Марк Жирардели, мажоритарен собственик на концесионера “Юлен”, шефът на “Минстрой” Николай Вълканов, Томас Лафчис и българският арбитър в КАС Ивайло Дерменджиев. В неделя дойде и най-добрият ни алпиец за всички времена Петър Попангелов-младши.