Аврамова: Ужасяващо е, че само заради допинга излязоха наяве грозни истини

https://www.24chasa.bg/sport/article/9569736 www.24chasa.bg
Екатерина Аврамова настоява за тотална промяна в българското плуване.

Изкореняване трябва във федерацията, за да не останат хора, които единствено търсят облаги. Минковски се писа личен треньор на Йосиф Миладинов, за да взема премии

Екатерина Аврамова е бивша националка по плуване с над 70 рекорда в гръбните дисциплини. От 2009 г. живее и тренира в Англия. От 2014 г. пък се състезава за Турция.

Аврамова бе една от първите, които защитиха хванатите с допинга станозолол плувни национали Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов. Участничката на 2 олимпийски игри вярва в тяхната невинност. Тя се базира на собствения си опит с раздаване на витамини и добавки в националния отбор по начин, който не ти дава възможност да разбереш какво всъщност поемаш - в пластмасови чашки се изсипват n на брой хапчета.

Аврамова даде интервю по темата за “24 часа”.

- Над една седмица след началото на този скандал промени ли се с нещо твоето отношение към случващото се?

- Продължавам твърдо да стоя зад момчетата и да ги подкрепям. Надявам се, че органите, които разследват цялата тази ситуация, ще могат да докажат тяхната невинност и съответно да получат по-малки наказания. Особено с оглед на новините около федерацията, които излязоха в последната седмица. Без наказания няма да се размине, но дано да са по-малки от 4 г.

През изминалата седмица попаднах и на друга дискредитираща информация освен тази за хапчетата в чашка. Явно в националния отбор правят каквото си пожелаят със състезателите и тяхната подготовка. Откритието, което направих, е шокиращо и неприемливо. И ако до този момент хората, които управляват федерацията,

не са си подали

оставката, е

редно да го

направят

Така спорт не се гради.

- Това ли е единственият изход за теб - оставки във федерацията?

- Не смятам, че извинявайки се на състезателите, не само на сегашните, а и на бивши национали, би помогнало. Начело на българското плуване трябва да застанат нови хора - такива, които милеят за спорта, а не такива, които само гледат да получат някаква облага от поста си.

- Определи в свое видеообръщение главния мениджър Кристиян Минковски като главен виновник за ситуацията като ръководител от дълги години. Описа го като садист спрямо състезателите. Смяташ ли, че нещата биха се променили, ако той се махне, но ръководството на федерацията остане?

- Мнението ми е, че ако не се изкоренят проблемите издълбоко, няма как да се замажат нещата отгоре-отгоре. Заставам зад думите си, че един от главните виновници е Кристиян Минковски, тъй като без знанието на главния мениджър на националния отбор нищо не се случва в българската федерация. Това е абсолютно сигурно.

Няма как той

да не знае какво

възстановяване,

как и откъде получават състезателите. Един от главните хора, които намират продуктите, беше той. С връзки, които имаше при други лекари. Дали ръководството на федерацията трябва да се смени? Според мен не е редно да има такова ръководство, което да не знае какво се случва в отбора му. Това положение е много лошо, а ако знае, е трагично.

Застава се зад гърба на такъв човек, защитават го и

обръщат гръб

на собствените

си състезатели,

които представляват държавата. А без плувци няма да има федерация.

- Разкри случай, при който Минковски предлага в чата на националите 30% от Гран при на Бургас да бъде разпределен между щаба, лекаря и Научно-приложната лаборатория. Той обясни, че просто е опипал почвата, защото въпросните хора имат своя принос за резултатите на плувците. Наредбата на въпросното състезание обаче предвижда премии само за личните треньори. Проучвателно го е направил втори път и след като не получил отговор, темата била приключена. Попитах го дали друг път е излизал с подобно предложение. Той бе категоричен, че това е бил единственият случай.

- Не мога да разбера как човек като Кристиян Минковски използва някакви елементарни обяснения за допуснати грешки. Той или останалите изброени от него заплати не получават ли?

Те не са филантропи, не работят за без пари. За да участват в организацията на националния отбор, на тях им се плаща. Ако не е така или са недоволни, да излязат и да кажат: Не са ни достатъчни възнагражденията, искаме повече.

Не може обаче да искат дял от тяхната награда. Парите са от награден фонд. Не може г-н Минковски да се пише личен треньор на Йосиф Миладинов, когато той получава пари от Министерството на спорта. Само и само за да прибере премията. Не беше ли личен треньор на Йосиф Стефан Георгиев.

Или човекът, който го тренира в Швейцария. Г-н Минковски е национален селекционер. Той не е личен треньор на тези състезатели, за да предлага те да дадат дял от премиите си. Това е нелепо и скандално! Само заради това той трябва да си подаде оставката. След като не са му достатъчни парите от федерацията, да си намери друга работа.

- Георги Аврамчев на пресконференцията емоционално попита как така за един месец от най-добрата плувната федерация стана най-лошата. Той визираше квоти за олимпиада, рекорди и др.

- Бих казала, че г-н Аврамчев донякъде е прав, че плуването беше започнало да се събужда. Но след един такъв скандал и по начина от федерацията лъжеха и мажеха преди и след пресконференцията, смятам, че той сам се закопа по-дълбоко.

Наистина има страшни таланти в България. Деца, които може да стигнат на много високо ниво в международното плуване. Но с хора, които са начело в момента на федерацията - не визирам специфично него, а хората, които ръководят нещата, защото аз не вярвам г-н Аврамчев да ходи на тренировки, това няма как да стане.

Защото тези хора не мислят за състезателите, не мислят за благото на България, а за собствената си облага. И колко дълго може да са на тази позиция,

за да

продължават

да смучат

- Смяташ ли, че натискът от думите на Антъни Иванов, че няма да идва на лагер при този щаб на националния отбор, ще дадат резултат?

- Беше изключително важно да се чуе и състезател, който в момента е в националния отбор, и не само това, а е и най-добрият български плувец.

Трябваше да се чуе неговата гледна точка дали ще успеем да сменим статуквото и да си вземем нужните поуки от този скандал. Според мен трябва много повече хора да изкажат мнението си, а не да мълчат. Независимо дали са против нас, които сме за промяната, или за обратното. И то не против нас, а против нашата позиция. Защото аз не се боря да застана начело на федерацията или да сменя г-н Минковски, а да отворя на хората очите.

Това, че момчетата мълчат и не казват нищо, това, че други състезатели все още не са изказали мнението си, ме навежда на мисълта, че евентуално може промяна и да няма.

Мълчанието

ще означава

примирение

За жалост.

- Антъни обяви, че за момента не смята да плува за друга държава. Не изключва обаче някои състезатели да го направят. Ти би ли посъветвала да се търси развитие в чужбина?

- За мен изходът не е в това децата да намерят други варианти, излизайки в чужбина и състезавайки се за други държави. Трябва в България да се променят нещата, за да нямат те нужда от този ход, който се наложи аз да направя.

- Тук може би трябва да попитам какво би казала на хора, които ще отчетат това, че ти от 2014 г. се състезаваш за Турция, а сега се опитваш да променяш ситуацията националния отбор и българското плуване.

- Това, че аз се състезавам за Турция, няма нищо общо с това, че аз съм българка. Дълги години съм се състезавала за България и съм се нагледала на всичките скандални неща, които са се случвали в плуването ни. За жалост, разбрах това с пълна сила, когато излязох извън България. Видях отчетливо разликата.

Не смятам, че е нужно някой да ме критикува, че съм избрала друга държава, защото всеки има право на личен избор. Моят бе да се чувствам спокойна и да имам пълната подкрепа в подготовката за състезанията. Не ми остават още дълги години да се състезавам. Идвам си често в България. Чувствам я като свой дом.

Не можех да остана пасивна към случващото се, особено след като в началото видях как се чувстват момчетата. Изглеждаха изгубени. Не можах да се въздържа. А веднъж като пуснеш духа от бутилката… Изказах мнението си. Оказа се, че това точно е било нужно на други, за да излязат и да кажат те своето.

- Относно Турция г-н Аврамчев говори на въпросната пресконференция за 5 сребърника, за които си сменила държавата.

- Де да ги бях получила. При преместването

не съм била

мотивирана с

никакви пари

Така че г-н Аврамчев може да прави каквито иска коментари. Един мъж би си признал грешката, а не да обвинява отсрещната страна за неща, които е трябвало да се случат, за да продължа аз с плуването.

- Има и такива хора, които резонно ще попитат защо досега никой не е повдигал темата. Случаят с допинга отпуши темата и се разбраха такива неща.

- Така е. Лично аз нямаше да имам никаква причина да споделям какво ми се е случвало в националния отбор. Направих го, за да застана зад момчетата. Чухме и от други хора за тази практика отпреди 40-50 г. Наистина ужасяващо е, че трябва да има такъв скандал, за да кажем каква е грозната истината.

Ако случаят бе един, може би никой не би повярвал. Но 3 хванати момчета със станозолол няма как да не предизвикат въпроси и търсене на отговори. Така се стига до неща, за които не си и помислял да попиташ.

- Какво ще кажеш за версията на г-н Аврамчев за намеса на конкурентна на България държава в плуването?

- Това е абсурдно. В някакъв момент може да излязат и да кажат, че аз съм им го дала. Че съм им го пратила от Турция. Абсолютно нелепо. Извинявам се,

на кого в

чужбина му

пука да съсипва

българското плуване? Ако е така, защото целта са тези 3 момчета, а не тези, които имат “А” норматив за олимпиадата.

- Изчиствайки една по една версиите, мислиш ли, че може да става дума за хора, които искат да се настанят във федерацията в момент, в който български плувци дават страхотни резултати?

- Честно казано, не мисля, че това би се случило, защото виждам колко страх има у всички треньори у нас. До този момент не съм чула някой от тях да каже нещо по темата. Тъй че не смятам, че ръководители и треньори биха направили нещо, защото са стигнали дотам, че ги е страх да защитят собствените си деца.

- На какво тогава според теб се дължат успехите на българското плуване в последните години при тази ситуация?

- Трябва чисто статистически да се погледне колко от топплувците ни тренират в чужбина. Това би дало отговор на въпроса.

- Ти вече обяви, че нямаш амбиции да изместваш някого в националния отбор или федерацията, но все пак би ли се върнала след време в плуването ни под някаква форма? Спомням си, че при раздялата с националния отбор Димитър Бербатов каза: Ако някой ден искате някой да ви оправи футбола, обадете ми се!

- Може и да го цитирам, но по собствена воля не бих се върнала. Ако някой ме попита или ме помоли не толкова да оправя плуването, а да предам опита си и научените през годините неща, може и да се съглася. Сама да се набутам между шамарите, нямам намерение.

- Да завършим с това, което е най-важното – трите момчета ги грози наказание от 4 г. Шансът нещо да промени това е повече от минимален.

- За жалост, изключително трудно е да се докаже каквото и да било. Затова бе нелепо казаното на пресконференцията, че ще бъдат тествани веществата, давани на плувците. Те вече са поети. Ако е имало замърсители, те няма да присъстват в новите опаковки,

които ще бъдат

проверявани сега

Ако изобщо това се е случило. Дори и не мога да си представя как се чувстват момчетата. Сигурно се чувстват изгубени, има паника. Това е съвсем човешка реакция. Трябва да седнат и да се замислят какво биха правили с живота си, ако получат наказание за 4 г.

Научила съм, че от всяка ситуация трябва да се опиташ да излезеш като победител. Всяко зло за добро. Може би това не е техният път. Може да ги чака нещо по-хубаво. Не трябва да се жалват, а да са силни. Ние сме зад тях.