Легендата Петер Фил: В Банско винаги се чувствам перфектно

https://www.24chasa.bg/sport/article/9572435 www.24chasa.bg
Снимка: Костадин Андонов

36-годишният Петер Фил дълги години бе един от най-добрите спускачи в световната купа. Той е печелил два пъти малкия кристален глобус в дисциплината и един път този в алпийската комбинация. Има 22 подиума в световната купа и три победи. Сложи край на състезателната си дейност на 20 февруари миналата година и в Банско е един от треньорите на италианците.

- Очаквахте ли победата на Францони?

- Да, ние я очаквахме. Той предварително бе фаворит. Все пак направи няколко грешки. За мен бе неочаквано, че спечели с малка разлика.

- Какви са очакванията за гигантския слалом?

- Още по-големи. Имаме вече Джовани. След това идва Дела Вале, който на световната купа преди няколко дни влезе в първите 20. И още две момчета. Дори смятам, че ще бъде още по-добро представяне.

- Как се чувствате в Банско?

- Винаги прекрасно. Трасето е невероятно, едно от най-добрите в света. Градът е прекрасен. Липсват ми хората. Тук атмосферата винаги е била невероятна. Сега не можем да се разходим из града, това също ми липсва. Да отидем на парти. Но трябва да се спазват правилата.

- А не ви ли липсват състезанията?

- Не, въобще. Все пак записах 355 старта за световната купа. Това е много. Не мога като Мануел Мьолг да продължавам до 40. Сега работя като треньор и това ми доставя изключително удоволствие.

- Някои обаче предпочитат да преминат в туристическия бранш, а не да се занимават с треньорство. Вие защо избрахте това?

- Винаги съм искал да бъда треньор. Обмислял съм го дълго време. Много харесвам как младите израстват. Да им показвам тънкостите. На тази писта например това е от изключителна важност.