Смяна на местата в Банско, първа титла за Австрия

https://www.24chasa.bg/sport/article/9574857 www.24chasa.bg
Австриецът Фюрщайн спечели гигантския слалом на светоното в Банско. СНИМКА: Костадин Андонов

Солиден Калин Златков стигна до 29-ото място в света
19-годишният Лукас Фюрщейн донесе първа титла за Австрия на световното по ски за младежи в Банско, като спечели гигантския слалом. Той изпревари със 72 стотни Джовани Францони от Италия. Така практически двамата си размениха местата от супергигантския слалом в сряда и вече имат по два медала от шампионата. Бронзът остана за норвежеца Каспар Кидем, който водеше след първото спускане, но след грешка във второто остана на 89 стотни от първото място.

"Каквото и да се случи в слалома, за мен това е едно великолепно първенство. Ще карам главно за удоволствие, но и с всички сили в последната дисциплина. Банско е невероятно място, природата тук ти дава допълнително сили да атакуваш до край. Градът, хората също са изключителни. Организацията е невероятна", заяви австриецът.
Нашият Калин Златков кара доста стабилно и завърши на 29-о място на 6,43 сек от победителя. "Съжалявам, че не направих по-силен първи манш, като едно място в първите 30 щеше да ми даде по-добра изходна позиция. В слалома се надявам да се представя още по-добре", каза Калин. Брат му Камен му помага на световното, като е един от форлойферите на трасето. "Всички тук говорят само, че организацията е на ниво световна купа. Не са виждали подобно отношение на друго място", допълни Калин. Той успя да съкрати времето си от първото спускане с близо секунда от първото.

Константин Стоилов се движеше също много добре в първото спускане с време в топ 30, но грешка в стръмната част го отказа. Никола Семерджиев финишира 42-и в първия манш, но не успя да завърши втория.

Калин Златков стигна до 29-ото място в света.
Калин Златков стигна до 29-ото място в света.

До финала се добраха само 53-ма от 95 стартирали, като сред тях имаше и доста "туристи". Последният Педро Марим от Португалия бе на 49,79 сек от победителя. А най-доброто време на пистата бе 51,35 сек на норвежеца Каспар Киндем от първия манш.

При 18-годишните, където нямаме представител продължават интересните класирания. Този път най-бърз бе унгарецът Балинт Юри, следван Руома Катаяма от Япония и Кевин Керими от Албания.