В плуването решиха: Оставки няма да има

https://www.24chasa.bg/sport/article/9576034 www.24chasa.bg
Кристиян Минковски и Георги Аврамчев СНИМКА: Румяна Тонeва

За момента не се предвижда промяна в треньорския и лекарския щаб на националния отбор по плуване.

Това обяви президентът на федерацията Георги Аврамчев след заседание на управителния съвет по повод заловените с допинг трима състезатели - Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов.

Този случай предизвика искания за оставки на ръководителите на плуването ни. В центъра на атаките бе главният мениджър Кристиян Минковски.

Българският топплувец Антъни Иванов, който учи и тренира в САЩ, обяви, че при този щаб няма да участва в лагери на националния отбор. При запазване на статуквото би трябвало ултиматумът му да влезе в сила.

За разлика от него другите двама национали, които имат квоти за олимпиадата в Токио това лято - Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров, вече се присъединиха към лагера в София, който ще продължи до 21 март.

“Минковски остава главен мениджър на националния отбор, а лекарят Любомир Петров също остава на поста си”, обяви Аврамчев.

Решението по този въпрос е взето единодушно от управителния съвет, подчерта той.

Единствено отсъстващата Мария Бинева е била на друго мнение, като е изпратила свое становище.

От федерацията ще предоставят всички медикаменти и хранителни добавки, които са давани на състезателите от националния отбор за възстановяване, на Антидопинговия център за проверка.

“Наредил съм спирането на всякакви добавки, докато не се изследват. Също така ще търсим по-подходящ начин за възстановяване, тъй като виждам, че тези чашки нещо не се харесват”, каза още Аврамчев. За въпросните чашки с по 30 хапчета разказа Николов, след като бе хванат с допинг. Той и другите двама плувци са категорични, че не са вземали нищо на своя глава.

“Федерацията ще продължи да стои зад момчетата. Ще направи всичко възможно по силите си и в рамките на компетентността си, за да се стигне до истината”, гарантира Аврамчев.

Президентът добави, че все още няма резултат от взетата на 18 февруари допинг проба на Габриела Георгиева.