Съдиите го докараха до “време разделно”

https://www.24chasa.bg/sport/article/9579603 www.24chasa.bg
Съдията Никола Попов (вляво) по време на ЦСКА 1948 - “Левски” СНИМКА: Румяна Тонeва

Първа лига разцепена на три - едни са зад комисията, други са анти, а трети - пас

Съдийството в последните мачове в Първа лига заедно с 1/8-финалите за купата на България докара българския елитен футбол до ситуация, аналогична с великолепния роман на Антон Дончев “Време разделно”.

Два дни вече ръководства и пресслужби се надпреварват кой по-оригинална декларация по въпроса ще пусне. За капак вечните съперници “Левски” и ЦСКА го направиха почти по едно и също време в четвъртък, а точно тях е трудно човек да ги заподозре в договорка.

Най-общо казано, лагерите са три. В единия са откровените критици на сегашното ръководство на съдийската комисия към БФС и конкретно към председателя ѝ Костадин Гергинов. Там със сигурност са “Левски”, ЦСКА и “Славия”, чийто президент Венци Стефанов не крие топлите си чувства и симпатии към по-предишния шеф Йордан Сталев.

В лагера на противниците е на първо място деветкратният (а скоро вероятно и десеткратен) шампион “Лудогорец”, който реагира с остра декларация, насочена главно срещу собственика на тима от Борисовата градина Гриша Ганчев: “Каква поредна футболна драма се разрази в България през последните дни!!! И тя нямаше да е пълна, ако не беше замесен хегемонът, сиреч “Лудогорец”. И пак традиционната “изящна” словесност в декларацията на исполина от офисите до столичния КАТ. С две думи, от идването си в Борисовата градина нищо ново не е научил и нищо старо не е забравил. Да се чуди човек как в толкова малък човек се таи толкова злоба.”

В атаката срещу съдийската комисия се включи и треньорът на ЦСКА 1948 и част от легендарния национален отбор, донесъл бронзовите медали от САЩ '94, Красимир Балъков. Клубът му имаше претенции, че в последния кръг Никола Попов, син на зам.-изпълнителния директор на БФС Антон Попов, първо отсъди дузпа в тяхна полза в мача с “Левски”, а после я отмени.

“Когато идвах насам, чух една мисъл по радиото - мозъкът ни е развит гениално, докато духът ни е джудженце. Всичко, което се случва в момента, е нормално. Българинът е свикнал да търпи, но ако искаме да се промени нещо, то градивната критика е нужна. Хората, към които е насочена тази критика, трябва да си вземат бележка. Не може да не съм съгласен с позицията на нашия клуб. Не сме обаче и единственият клуб, който изкарва подобна декларация, всеки защитава интересите си. Много съдийски грешки се случват, не само у нас, но и в чужбина. При положение обаче, че в 5-6 мача подред се случват, такива грешки срещу нас, то ние няма как да мълчим. Оттам насетне тези органи трябва да решат дали ще трябва да променят нещо”, заяви Балъков.

“Берое” също е във фронта анти-Гергинов, докато останалите клубове засега пазят неутралитет.