10 от повиканите са без мач за националния

https://www.24chasa.bg/sport/article/9614713 www.24chasa.bg
Ясен Петров по време на представянето си като селекционер. Пловдивския Джанини обяви списък с много дебютанти преди своя дебют начело на националния отбор на България. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Седем, играли в Италия, в списъка на Джанини за квалификациите със “скуадрата”, Швейцария и Северна Ирландия

Списък с 26-има играчи, сред които десетима, които нямат нито един мач за националния отбор на България, обяви Ясен Петров за предстоящите световни квалификации срещу Швейцария (25 март), Италия (28 март) и Северна Ирландия (31 март).

Близнаците Андреа Христов и Петко Христов, Даниел Димов, Петър Витанов, Момчил Цветанов, Антонио Вутов, Илиан Илиев-младши, Атанас Илиев и вратарите Даниел Наумов и Иван Караджов са футболистите, които нямат нито един мач за представителния ни тим.

Андреа Христов (22 г.) от “Славия” има едно попадане в разширения състав - за контролата с Беларус през февруари 2020 г.

Петко Христов (22 г.) играе редовно и стабилно в серия “С” за устремилия се към серия “Б” “Про Верчели”. И той като брат си беше основна част от досегашния младежки национален отбор, но все още няма мач за мъжкия тим на България.

Даниел Димов (32 г.) от “Черно море” досега не е получавал повиквателна.

Петър Витанов (26 г.) от “Локомотив” (Пловдив) - също. Има мачове за юношите до 19 г. през 2014-а.

Момчил Цветанов (30 г.) от “Локомотив” (Пловдив) има мачове за младежите до 21 г. от 2009 до 2012 г.

Антонио Вутов (24 г.) от унгарския “Мезьокьовешд-Жори” е бил два пъти в групата за евроквалификациите с Черна гора и Косово през март 2019 г., но още няма мач за представителния ни тим.

Илиан Илиев-младши (21 г.) от “Черно море” беше част от силно представилата се младежка формация през 2020 г.

Атанас Илиев (26 г.) от “Ботев” (Пд) няма повиквателни досега.

Вратарят на ЦСКА 1948 Даниел Наумов (22 г.) беше повикан за контролата с Беларус преди година. Той бе основният страж на младежите до 21 г.

Вратарят на “Арда” Иван Караджов (31 г.) има повиквателна още през 2009 г., когато е в разширения състав за световната квалификация с Грузия (6:2). През ноември 2020 г. е с повиквателни за лагера за мачовете с Ирландия и Финландия от Лигата на нациите и контролата с Гибралтар, но той също няма мач за мъжкия отбор на България.

Тоест четирима от изброените - Андреа Христов, Антонио Вутов, Даниел Наумов и Иван Караджов, са имали повиквателна и преди, но нямат мач за “А” отбора. Шестима са с дебютна повиквателна. И общо десетима - с шанс за дебют.

Останалите 16, повикани от Ясен Петров, които вече са играли за България, са вратарят на “Лудогорец” Пламен Илиев, Васил Божиков (“Слован”), Петър Занев (ЦСКА), Страхил Попов (“Хатайспор”), Валентин Антов (“Болоня”), Сисиньо (“Лудогорец”), Георги Костадинов (“Арсенал”, Тула), Кристиян Малинов (“Льовен”), Ивайло Чочев (ЦСКА 1948), Бирсен Карагарен и Димитър Илиев (“Локомотив”, Пловдив), Мартин Райнов (“Левски”), Георги Йомов (ЦСКА), Спас Делев (“Арда”), Кирил Десподов (“Лудогорец”) и Андрей Гълъбинов (“Специя”).

“Локомотив” (Пловдив) е отборът с най-много национали - четирима. И то при положение, че друг сигурен национал - вратарят Мартин Луков, е контузен. “Лудогорец” е с трима, ЦСКА, ЦСКА 1948, “Черно море” и “Арда” - с по двама.

В националния отбор се завръща и Ивайло Чочев. Той получи тежка контузия в европейската квалификация срещу Черна гора през март 2019 г., която не му позволяваше да е в националния. Но след като се върна от “Палермо” и от октомври 2020 заигра за ЦСКА 1948, 28-годишният халф се върна и в представителния тим.

Така в списъка с първите повиквателни на Пловдивския Джанини има общо седем футболисти, които са играли в различните нива на италианския футбол - играещите в момента в серия “А” Андрей Гълъбинов и Валентин Антов, игралият в серия “А” и серия “В” с “Палермо” Ивайло Чочев, Кирил Десподов, който има 1 мач за “Каляри” и още е собственост на тима от серия “А”, Антонио Вутов - който беше собственост на “Удинезе”, но игра за “Козенца” и “Лече” в серия “С”, играещият в серия “С” в момента Петко Христов и брат му Андреа, който има три мача за "Козенца" в серия "Б".

Ясен Петров уточни, че групата остава отворена и към нея може да се добавят нови футболисти, ако обстоятелствата го налагат.