Треньорът на Серина Уилямс иска българче

https://www.24chasa.bg/sport/article/9702575 www.24chasa.bg
Давидов е готов да покорява големи върхове

Суперталантът играе форхенд и с двете ръце

Патрик Муратоглу разпитва за 10-годишната сензация Тео Давидов

Треньорът на мегазвездата в тениса Серина Уилямс и бивш наставник на Григор Димитров - Патрик Муратоглу, иска да работи с 10-годишната сензация Теодор Давидов. Талантът впечатли всички с невероятната способност да играе еднакво добре с лявата и дясната ръка и победите, които жъне в детските турнири. Специалисти от ранга на Брад Гилбърт и Пол Макнами предричат бляскаво бъдеще на Теодор.

Френският треньор има академия в Париж и е направил опит да се свърже с родителите на Тео.

"Преди няколко дни се обади мой приятел - сподели за "България Днес" бащата на Тео Давидов - Калин. - Чрез друг негов познат, който е мениджър на братята Боб и Майк Брайън, се разбра как Муратоглу иска да приказва с нас. Все още не сме се чули."

Интерес към младия тенисист проявява и академията на IMG във Флорида, която продължава да се ръководи от Ник Болетиери. Легендата е работил през годините с Андре Агаси, Мария Шарапова, сестрите Уилямс, Мартина Хигинс, Моника Селеш и още куп звезди.

"Първоначално имахме планове да се готвим в IMG. Те се свързаха с нас. Предложиха ни да тренирам Тео в тяхната академия. Бяха готови да му осигуряват кортове и спаринг партньори - добавя Калин Давидов. - Покрай пандемията нещата се размиха. Те са доста консервативни. Затворени са за външни хора. Тази година няма да се случи. Имаме контакти с по-малка академия във Флорида. Тенис директорът е добър треньор. Казва се Ашли Хобсън. Работил е с Аманда Кьоцер, която е стигала до Топ 5. Негови състезатели са с победи над Пийт Сампрас и Дженифър Каприати."

Именно таткото е идеологът на рядко срещания стил на игра, при който се използват лявата и дясната ръка за изпълнение на сервис и форхенд. 42-годишният Калин е бивш елитен състезател по волейбол. Неговият баща Тодор е първият треньор на дългогодишния национал Теодор Салпаров.

Тео Давидов е роден в България, но много малък заминава за Колорадо. Неговите родители се установяват зад океана и с много усилия изграждат малък семеен бизнес, чиято цел е да помогне за израстването на техния син в спорта.

"Дойдохме на чуждо място без нищо и никой. Беше доста трудно - разказва част от своите преживявания Калин Давидов. - Учех четири години редовно китайска медицина. Работех и се занимавах с Тео по два пъти на ден. Денят започваше в 4 сутринта с личната йога практика. Към 5.30-6 бяхме на корта. След това оставях Тео на детска градина. Следваше училище за мен, работа и вечерта пак тенис. Вечерно време четях до 12-1 през нощта. Събираше се по 3-4 часа сън."

Тео хваща за пръв път ракетата, когато е на две години. Първоначално под формата на игра със специално приспособление.

"Закачих една топка, вързана с въженце за тавана. Удряше я от място с ракета - спомня си първите стъпки таткото на младия феномен. - На 3 г. започнахме да излизаме навън на истински корт, когато е хубаво времето. За сериозен тренировъчен процес може да се говори на четири години и половина. Тогава стартирахме двуразово почти всеки ден."

Едва преди две години и половина таткото решава да направи уникален експеримент. Той налага на Тео да играе основно с лявата ръка на тренировки. В началото резултатът е трагичен.

"Ако накарате някой от топ професионалистите да изпълни начален удар със слабата си ръка, няма да изглежда никак добре", добавя Калин.

Неговата идея е повлияна от източната философия. Калин е пътувал до Индия, за да попие от учението на йогите и тамошната народна медицина.

"Идеята ми беше базирана чисто философски. В живота се стремим към баланс. В йога има лява и дясна полусфера на мозъка. Исках да афектирам дясната част, защото той е доминиращ с лявата страна. Тео е огнен, социален и динамичен като личност. Иска ми се да е по-креативен и медитативен. Търсех средства за баланс. При малките деца е трудно да ги накараш да правят упражнения за концентрация и медитация, въпреки че той се занимава с йога. Възприел е класическите дихателни практики и пози. Освен духовно балансът помага и на физиката. Винаги когато натоварването се разпределя между двете ръце, шансът за контузии в лакти и рамене се намалява с 50 процента. Като малък съм го почвал да играе форхенд с лява ръка. Не беше нещо всекидневно. В даден момент реших, че ще го опитаме по-постоянно."

Калин Давидов е експериментирал върху себе си промяната на ръцете. Той е бил разпределител в юношеския волейболен тим на Вършец, който редовно е ступвал елитните столични грандове.

"Когато играех волейбол като тийнейджър, получих контузия на дясното рамо. 30-40 дни играх с лявата ръка, която беше недоминантна. След това забелязах, че активната се чувства доста силна, въпреки че не я бях използвал доста време. Разбрах, че нещо се случва в мозъка, когато тренираш недоминиращата страна - признава Калин Давидов. - Тео все още е в процес на изграждане. Лявата ръка не е на нивото на дясната, но е доста близко. След 2-3 години или няма да има разлика, или лявата ще е по-силна от дясната. Играе 70-80% от ударите с недоминиращата, която е само на две години и половина тренировка. Резултатите му са добри, като имаме предвид този факт. Ако играеше само с дясна ръка, вероятно щеше да е печелил турнири като Ийстърн боул. Но потенциалът за в бъдеще е несравним. След 1-2 години ще стане много трудно да играят срещу него."

Дори и сега стилът на Теодор Давидов е много неудобен за неговите съперници. Българчето залага на агресия и многообразни ъгли, които може да ползва заради смяната на ръцете.

"Не очаквам да има кой знае какви резултати като юноша, но нашата цел е друга. Най-успешни при подрастващите са децата, които са по-пасивни, по-защитни и не приемат рискове. Това ги ограничава за в бъдеще - добавя бащата. - Нашите цели са различни. Искаме Теодор да има оръжия. Още отсега тенисът му прилича на професионален."

Подготовката на Тео Давидов включва още компоненти, които не са практикувани от неговите връстници. Той тренира вдигане на тежести с класическите олимпийски движения. Ходи по 3-4 пъти в седмицата и е способен да прави вдигания мъртва тяга с два пъти и половина собственото си тегло. Успоредно с това развива своята бързина със упражнения на лекоатлетическа писта.

До три месеца светът на Тео Давидов ще се промени. Той ще се премести от Колорадо във Флорида. Причината за този ход на семейството е тенисът.

"В Колорадо нивото не е толкова високо заради надморската височина. Тенисът е различен, защото топката е много бърза. Където и да отидем на морското ниво, Тео все едно играе друг спорт. В по-неблагоприятна позиция сме за турнири, защото трябва по-рано да се ходи, за да се свикне с условията. Само аз си знам какво сме преживели. Карали сме в снежни бури. Веднъж пътувахме до Невада. Минавах по черни пътища на места, където нямаше телефонен сигнал, нито жив човек. През средата на планината на 3000-4000 м надморска височина. Тео спеше отзад в колата. Толкова пъти сме били по летища с отменени или закъснели полети. Носил съм го с два сака, докато спи. Изискват се жертви и енергия - добавя бащата. - Флорида е меката на тениса. От цял свят идват играчи и треньори. Няма нужда да се пътува. Има достатъчно местни турнири."

Тео Давидов има български и американски паспорт. В момента той се състезава за САЩ в детско-юношеските турове.

"Изборът за коя държава да играе ще е на Тео. Ще съм щастлив, ако избере България, но има толкова много фактори. Не е само това, което е на сърцето. С него говорим на български. Приказва добре и разбира, но за съжаление не чете и не пише. Не е ходил на българско училище, защото тук в района няма такова. Има силно българско самосъзнание. С близки взаимоотношения е с дядо си и прабаба си. Тя се грижеше за него, когато дойдохме през първите няколко месеца в САЩ. Обича да се прибира и да си играе с приятели на улицата във Вършец. Ако сега го попитате за коя държава ще играе, ще каже България."

Бащата тренира Джордж Буш

Таткото на Тео Давидов е бил тенис треньор на Джордж Буш - младши. Калин преподава уроци на държавния глава в Белия дом при първото си идване в Америка.

"С една група от познати, в това число и моята бъдеща съпруга Елена, дойдохме в САЩ. Изкарахме четири години и половина във Вашингтон. Занимавах се с треньорска работа. Бяхме първите българи, които се срещнаха с Джордж Буш. Всяка събота и неделя бях при него на кортовете. Играех и преподавах тенис още преди нашите президенти и министри да се срещнат с него - разказва Калин Давидов. - Това се случи точно след 11 септември и терористичните актове."

Малчуганът е вегетарианец

Теодор Давидов не яде месо. Също както своите родители той е вегетарианец. За здравословната храна у дома се грижи човекът оркестър в семейството Елена. 41-годишната майка на Тео ръководи семейната клиника, докато таткото и Тео са по турнири.

"Обича много българските зеленчуци, киселото мляко и баничката - обрисува вкусовете на Тео таткото. - Емоциите му са като на българин. Генът си е ген. Идваме в България, когато можем. Играли сме и в България, където изживя една друга страна. Получи се странна ситуация. Бяхме на кортове във Враца. Платили сме да играем, което на него му е чуждо. В САЩ има обществени кортове. Дори по клубове не се налага да плащаме. За хората е удоволствие да го гледат. В България ни прекъснаха, преди да е изтекъл часът. Казаха, че ако искаме да продължим, трябва да си доплатим. На Тео му направи впечатление защо ни пречат тези хора. Естествено, че ще си платим. Не сме толкова изпаднали. В Америка няма да те притесняват, но в България петте лева са по-важни."

Характер на шампион

Още от малък Тео показва характер на шампион. Обожава да играе на централния корт, а около него да има внимание.

"Черпи енергия от хората и публиката - споделя таткото. - През 2017-а спечели на двойки и единици турнира "Литъл Мо" за 8-годишни, а беше на седем. В тайбрека спаси мачбол срещу по-голямо дете, след като излезе напред и взе точката със суинг воле, което заби с всичка сила в близост до линията. Няма никакви притеснения. Целият шум около него не му се отразява, защото още е малък и не разбира какво се случва. Хората го спират и заговарят, но ние сме толкова заети, че не му остава време да бъде объркан или разсеян. Ако му остане време, свири на пиано от време на време. Прави го за удоволствие. С майка му сме свирили по малко и показваме."