Легендарният гимнастик Виталий Шчербо получи екип на Елин Топузаков

https://www.24chasa.bg/sport/article/9707859 www.24chasa.bg
Снимки: Личен архив

Шесткратният златен медалист от олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Виталий Шчербо се срещна със спортния общественик Кирил Евтимов в собствената си школа по спортна гимнастика в Лас Вегас, разказа българинът.
Легендарният беларусин е един от най-успешните гимнастици на всички времена. Той е единственият състезател при мъжете, спечелил световните титли в осемте възможни дисциплини в гимнастката. Освен това има 6 златни медала от едни-единствени игри - в Барселона през 1992 г., които го поставят на трето място в тази класация. Любопитното е, че в каталунската столица той изпуска златото в най-силната си дисциплина - на земя, а на висилка не влиза във финала.
Евтимов върна именития спортист към златните години от неговата кариера. Ето какво е споделил Виталий пред Кирил:
“Близо 30 години минаха от олимпиадата в Барселона, но няма и ден, в който да не се сещам какво постигнах там. Още ме побиват тръпки, като гледам на запис изпълненията си. Това, което направих, е уникално и едва ли скоро ще се повтори. Само Майкъл Фелпс и Марк Шпиц имат спечелени повече златни медали от мен в рамките на една олимпиада. Този факт ме прави още по-горд. Радвам се, че след толкова години хората още помнят успехите ми, които постигнах с цената на много труд и усилия.”
В момента легендарният олимпиец работи ежедневно в школата си в града на хазарта, която носи неговото име. В залата, открита през 1998 година, се занимават деца от най-различни възрасти. Да ги тренира и напътства в спорта, му доставя огромно удоволствие. Силно се надява от там да излезе новият Виталий Шчербо въпреки жестоката конкуренция.
В школата му работи и българинът Радослав Шопски, който е бивш гимнастик. Кирил Евтимов е подарил на именития спортист бутилка българско вино и екип на националния отбор по футбол на Елин Топузаков. От своя страна Шчербо, който е член на Залата на славата по гимнастика от 2009 г., зарадвал бургалията със свои тениска и подписан плакат.
“Специални поздрави на моя приятел Йордан Йовчев, великолепен състезател, оставил огромна диря в нашия спорт. Засякохме се с него на две олимпиади последно в Атланта, където Краси Дунев също остави отлични впечатления”, споделя още Виталий.

Легендарният гимнастик Виталий Шчербо получи екип на Елин Топузаков