Кой построи пустеещите стадиони в България?

https://www.24chasa.bg/sport/article/9707917 www.24chasa.bg
Правителството на Бойко Борисов обнови изцяло стадион "Христо Ботев" във Враца.

Днес едни личности, гласящи се да управляват държавата със своите 9%, за пореден път се изказаха неподготвени. „Да, България“ прави внушение във фейсбук като обвързва премиера Бойко Борисов със стотици милиони "потънали за безполезни и разпадащи се стадиони в бедни села без футболни отбори".

Като опитни политици, обиколили няколко десетки пъти цялата страната, сме готови да обясним на “жълтопаветниците” основите на секторните политики.

Да, в България действително има някои фрапиращи случаи на построени футболни стадиони в села с малобройно население. За тези особени случаи обаче отговорност не може да носи Бойко Борисов. Парите за стадионите в селата не са раздавани от "джипката", а са с европеи?ско финансиране по Програма за развитие на селските раи?они за периода 2007 – 2013 г. На всички е известно, че критериите за кандидатстване и одобряване на проектите по европеи?ските програми се задават преди старта им. Програмирането на тази оперативна програма е осъществено от правителството с премиер Сергей Станишев. Мнението на Министерството на спорта не е отчитано при одобряването на проектите.

Нещо повече - правителството на Тройната коалиция, съставено от ДПС, БСП и НДСВ, направи всичко възможно, за да унищожи министерството на спорта. ММС не влизаше в схемата за разпределение 3:5:8. ММС беше 17-то министерство и за да излезе сметката то беше заличено.

Създаването на безпринципни коалиции тип "Франкенщайн" неизбежно води до грозни резултати. Сметката за тези експерименти се плаща от народа години наред.

Вероятно, ако спортното министерство не беше заличено, мнението на експертите в него щеше да повлияе положително и нямаше да се стигне до построяване на неизползваеми стадиони в селата.
Обвиненията срещу кабинета “Борисов” и в частност срещу спортния министър Красен Кралев от страна на “Да, България” са нелепи и несправедливи.

Стадиони или спортни съоръжения не са изграждани, където не е нужно. Малките населени места са не по-малко важни, но там трябва да се изграждат обекти, които отговарят на потребностите на населението. Кабинетът “Борисов” наблегна на реконструкцията на зали с малък капацитет, на изграждането на игрища за минифутбол или зони за стрийт фитнес.

По Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. са предвидени 10 милиона евро за реконструкция, доизграждане или оборудване на спортна инфраструктура, като максималния размер финансово подпомагане за едно проектно предложение е 50 000 евро т.е. спортна инфраструктура като спортни зали, големи футболни игрища и др. не са били допустими за подпомагане.

При подготовката на оперативната програма за селските региони за следващия програмен период беше създадена тематична работна група за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските раи?они за периода 2021 - 2027 г, в която бяха включени и представители на Министерството на младежта и спорта.
Експерти на ММС участват и в тематичната работна група за разработване на Проект на Програмата за развитие на регионите 2021-2027. Програмата ще включва мерки, свързани с подобряването на спортната инфраструктура. Потенциални бенефициенти на проекти, част от концепция за интегрирани териториални инвестиции, могат да бъдат както общини, така и икономически оператори, представители на неправителствения сектор, туристически и спортни дружества и клубове.

Да, правителството на Борисов обърна внимание на спортната инфраструктура. Ако се говори за стадиони коректността изисква да се отбележи, че чрез средства отпуснати с постановления на Министерския съвет и директно от ММС бяха подпомогнати градове с традиции във футбола. Целта на голяма част от инвестициите беше съоръженията да отговарят на изискванията за получаване на лиценз за провеждане на футболни срещи от първенството на България. С отпуснати от ММС средства бяха изградени осветителни системи и бяха модернизирани терените на стадионите в Русе, Варна (ст. "Тича"), Горна Оряховица, Велико Търново, Монтана и Кърджали. Спортното министерство осигури финансиране и за подмяната на тревната настилка на градските стадиони в Ямбол и Хасково. Изградени бяха тренировъчни игрища в Стара Загора, Бистрица, Габрово, Смолян. С постановления на МС е финансирана цялостната реконструкция на стадион "Христо Ботев" и стадион „Локомотив“ в Пловдив, като за тях бяха отпуснати 37 000 000 лв. МС осигури средства и за обновяването на терена, съблекалните и трибуните на стадион „Спартак“ във Варна, както и на осветителната инсталация на стадион "Христо Ботев" във Враца.