Плувците с допинг минаха през второто изслушване

https://www.24chasa.bg/sport/article/9732656 www.24chasa.bg

Процедурата, през която трябва да минат хванатите с допинг трима български национали по плуване - Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов, стигна до последния се етап.

Тримата минаха второто изслушване. То се състоя в нашата Антидопингова агенция. Именно оттам взеха пробите, които се оказаха положителни.

Проверката бе направена по време на лагер на националния отбор на Белмекен през януари. На 22 февруари стана ясно, че в организмите на Николов, Баблаков и Панайотов е установено наличието на анаболния стероид станозолол.

Тримата национали първо бяха изслушани от ръководството на плувната ни федерация. Момчетата още преди това обявиха, че са невинни и никога не са вземали на своя глава някакви препарати, а само това, което им е давано в националния отбор.

Впоследствие Николов, Баблаков и Панайотов ангажираха адвокатска защита. Плувците отказа отваряне на “Б” пробите. В почти всички случаи те винаги потвърждават първоначалния резултат.

След изслушването в Антидопинговата ни агенция остава последното.

То ще бъде проведено от дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет. Именно тя ще трябва да реши какво ще стане с националите.

Те са заплашени от наказание да се състезават за 4 г. Негово официализиране ще означава почти сигурно край на кариерите им.

Наложеното наказание от дисципа на БОК ще бъде изпратено до Световната антидопингова агенция (WADA). Оттам трябва да обявят дали са съгласни с наложените санкции.