Отбор на български треньори е лидер в Англия

https://www.24chasa.bg/sport/article/9734358 www.24chasa.bg
Георги Раев (вляво) и Цанко Русчев водят “Малвърн Таун” на 10-ото ниво в английския футбол.

Георги Раев и Цанко Русчев водят “Малвърн Таун”

България може да няма вече много играчи в английското първенство. Може би единствено остана вратарят Димитър Митов в “Кеймбридж”. И американският национал Индиана Василев, чиито права са в “Астън Вила”, но е под наем в долните дивизии.
За сметка на това има треньори, които водят отбор. На 10-ото ниво в английския футбол, но едва ли има подобен феномен другаде.

Става дума за Георги Раев и Цанко Русчев. Раев е треньор на първия отбор и анализатор на скромния “Малвърн Таун”, който играе в първа дивизия, запад, на Гръцката лига. И от началото на сезона отборът е с 10 победи и 1 загуба в първенството, като преднината му пред втория “Торнбъри Таун” е цели 12 точки.

В дивизията има 10 тима, които са напълно аматьорски. Но въпреки това на мачовете ходят по над 200 души в добрите времена без пандемия. Бройка, недостижима за някои отбори от родния елит.
Цанко Русчев е новото попълнение на треньорския щаб от тази година. Идва в началото на сезона, докато Русев работи вече няколко сезона там.

“Много ми харесва да работя тук. Вратарите ни са страхотни”, споделя Русчев пред worchesternews.co.uk. “Всички са добронамерени и ме приеха с отворено сърце. Виждам израстването на вратарите с всеки изминал мач. Отборът също се справя страхотно. Много искам това да е началото на нова ера в развитието му”, допълва той.

Русчев работил в школата на “Литекс”. Бил играл в третодивизионни отбори в България и паралелно с това учил в НСА, като е завършил педагогика. Искал да изкара лиценз “Б” в треньорската школа на БФС, след което да кара магистратура.

“Малвърн Таун” е създаден през 1946 г. като “Бърнардс Грийн”. Включва се в лигата на Уорчестър, преди да се премести в Уорчестършайр Комбинейшън през 1955 г., и печели титлата още през първия си сезон. Печели четири пъти купата за юноши. През 1967 г. лигата се преименува на Мидландс Комбинейшън. Клубът печели три пъти купата на това ниво.

През 1979 г. стига до Висшата лига на регионалната дивизия на Западен Мидландс.

Завършва последен в първа дивизия на Мидландс през 2009 г. и се връща в Мидландс Алайънс. След още два сезона се смъква до регионалната лига на Западен Мидландс, но печели купата на
Уорчестършайр за осми път в историята си.

През лятото на 2019 г. се мести в сегашната си лига.
Играе мачовете си на “Лангланд Стейдиъм”, който побира 2500 зрители. Иначе структурата на клуба е като във Висшата лига. Председател е Крис Пиндер, президент - Тони Алън. Има 6-има директори - Мартин Шътелууд, Тони Алън, Кийт Чаплин, Филип Ърл, Шейн Джексън и Анди Пул, а Марг Скот е секретар. Футболен директор е Филип Ърл, а мениджъри на отбора са Дийн Уитъл-Уилямс и Ли Хупър.