Нова телевизия против увеличението на Първа лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/9743763 www.24chasa.bg
Собственикът на "Лудогорец" и член на изпълкома Кирил Домусчиев е запазил неутралитет в допитването. СНИМКА: Пиер Петров

Предложението е подкрепено само от заинтересувани отбори, "Локо" (Пд) си е променил мнението

Притежателят на правата на първенството ни по футбол Нова тв е категорично срещу предложението да се увеличат отборите в елита на 16, съобщи източник от БФС. Това ще промени клаузите на договора, който бе подновен за още 5 години по сегашния формат. Един допълнителен мач на кръг ще увеличат и разходите на телевизията. Според телевизионни експерти първенството ще стане безинтересно за зрителите, ако се приемат новите идеи, защото ще е по-предвидимо.
В сряда изпълкомът на БФС трябва да вземе окончателното решение по промяната, която се прави единствено заради това да няма изпадащи този сезон заради закъсването на “Славия”.

Като основание за това решение ще е анкетата, която е направена от професионалната лига. Тя е внесена в БФС миналата седмица.
“Ние единствено сме събрали мнението на отборите и нищо повече. Стартирахме още през миналато лято и беше доста трудно. Повето отбори от Втора лига въобще не се заинтересуваха”, обяви шефът на профилигата Стефан Капралов.

Всъщност идеята е подкрепена единствено от заинтересувани отбори и “Локо” (Пд). Пловдивчани са единствените от елита, които са си променили мнението. Първоначално спортният директор Георги Иванов-Гонзо обяви, че клубът е против, но след това собственикът Христо Крушарски е дал обратното мнение.

Така единствените, които са били твърдо против промяната, остават столичните ЦСКА и ФК ЦСКА 1948. “Левски” нямал нищо против, ако обаче се запазят някакви плейофи след края на редовния сезон. “Арда” са поискали допълнително информация, а “Берое” и “Лудогорец” са запазили пълно мълчание и не са дали отговор въпреки подканянията. Собственикът на шампионите Кирил Домусчиев е член и на изпълкома на БФС.

От Втора лига единственият отговор е от “Литекс” - твърдо против, а “Созопол” е единственият с нормална реакция от всички отбори - промените да се направят, но от по-следващото първенство, както е по цял свят. Това означава да се приеме истинска и реална наредба за следващото първенство, по която да се изиграе то, и да има точно упоменати изпадащи и влизащи в елита.

В изпълкома имало две нагласи за промяната. Едната е директно да няма изпадащи, а първите два отбора от Втора лига да влязат. Другият е последният в класирането да рита в плейоф за оставане срещу третия във Втора лига.

Промени в наредбата по принцип не могат да се правят по време на сезона, но явно на БФС първата задача е да се спасят някои отбори.
Това може да доведе до някакви последици от УЕФА, но евроцентралата се интересува главно от отборите, които се подават за евротурнирите.

Промяна в наредбата може да доведе и до хаос в първенството, след като всеки може да откаже да участва например в плейофа за евротурнирите и никой не може да му каже нищо, като дори може да заведе дело за компенсация на евентуалните загуби.
Единственият коз за този плейоф е наредбата, която и без това вече ще е променена, ако се предприеме реформата.

От това ще пострада и третият във Втора лига, където има истинска битка между “Спортист” (Своге) и “Хебър” (Пазарджик) за място в плейофа, който дава право на промоция.

Мачовете в последната четворка от класирането пък се обезсмислят напълно и ще са интересни единствено за азиатските букмейкъри, които ще гледат за спечелят нещо от тях.

Интересното е, че България предприема заден ход в момента, в който повечето европейски първенства въвеждат система с плейофи, защото така е по-интересно за феновете. Дори английската Висша лига обмисля да прави нещо подобно.

На Балканите всички държави са с плейофна система. България обаче смята да се откаже от единственото добро, което е направено през последните години.