Любо Пенев: Лош дебют за VAR в България

https://www.24chasa.bg/sport/article/9764755 www.24chasa.bg
Наставникът на “червените” Любо Пенев наблюдава концентрирано случващото се на терена срещу “Арда”. СНИМКА: Николай Литов

Системата за видеонаблюдение (VAR) бе разкритикувана още при дебюта си в България.

За първи път тя бе използвана в мача от първата шестица на футболния ни елит между ЦСКА и “Арда”. В София домакините спечелиха благодарение на гол на нидерландския защитник Юрген Майте в 88-ата мин.

Системата за видеонаблюдение бе използвана за ситуацията в 77-ата мин, при която Бисмарк Чарлс от ЦСКА падна в наказателното поле на “Арда”. Главният арбитър Станимир Тренчев поиска помощ от VAR, за която отговаряше Ивайло Стоянов. След консултацията дузпа не бе отсъдена.

Такава обаче категорично е имало според треньора на ЦСКА Любослав Пенев.

“Лош дебют за VAR”, отсече специалистът, чиято останала част от коментара за системата, поднесена в характерния му колоритен стил, беше: “Какво да коментирам аз? Телевизия, ван, бусове, истории… Там има други монитори. Разбрах, че има полемични ситуации.

Току-що гледах една чиста дузпа, която не бе отсъдена за нас. Една от ситуациите. Какво да ви кажа? Исторически ден, но нека подхождаме сериозно. Като има тази услуга, нека да я ползваме. Спираме играта за по 7-8 мин и изстиват футболистите. Да, казват, че ще добавят минути. Аз не искам да ми добавяш време.

Като има нещо, го свири. Дали ще е “против”, или “за” моя отбор, нека се свири. Точно за това е тази система, за помощ. Засега това не се случва. Лош дебют. Това е моето мнение”, заяви Пенев.

Той се изказа типично и за проблема със следващия мач на отбора му. В петък ЦСКА трябва да гостува на съименника си ЦСКА 1948. Заради над 10 заразени играчи с коронавирус обаче оттам поискаха отлагане.

“Разбрах нещо, чух нещо, четох нещо. Не знам какво се случва. Готвим се за следващия мач. Има компетентни органи, които да решат”, каза Пенев.