Кои са идеалните професионални слушалки за тренировки

https://www.24chasa.bg/sport/article/9772087 www.24chasa.bg
Източник: Pixabay

Пред много спортисти, а и хора, за които спортът е част от ежедневието, дори и непрофесионално, често възниква въпросът: как да слушам музика, подкаст или аудио книга, докато бягам в парка и/или по време на каквато и да било тренировка?

Както може би се досетихте, бързият отговор на този въпрос е използването на слушалки. Когато става въпрос за различни видове активности обаче, намирането на идеалните професионални слушалки за тренировка е от голямо значение. Ето защо тук ще ви дадем няколко насочващи съвета как да изберете подходящите слушалки за спорт.

Видът на слушалките следва да се адаптира към типа физическа активност

Обемните слушалки, които стоят над ушите, не са особено добър вариант, когато трябва да бъдат съчетани с каквато и да било физическа активност. По тази причина, ако ще бягате навън или ще използвате фитнес уред у дома, или във фитнес залата, заложете на слушалки, които се поставят в ушите.

Особено подходящи са тези от типа “гумени тапи за уши”. Разбира се, не е изключено да се доверите и на някои от допълнителните аксесоари, които често се предлагат в комплекта слушалки. Това са различните видове адаптери за слушалки, различни видове приставки (държачи за Bluetooth слушалки) и други. Използването им по време на тренировки осигурява допълнителна опора и предотвратява падането на слушалките, докато бягате навън или на бягащата пътека у дома/във фитнеса.

Имайте предвид обаче, че допълнителнителните аксесоари към слушалките стоят извън ушите, а при някои типове активности това може да се окаже проблем - при такива, свързани с легнало положение на тялото настрани например.

Важни функции на слушалките, използвани по време на тренировка

Типът слушалки не е единственият критерий, който да съобразите при покупката на слушалки за тренировка. Особено важни са и следните няколко функционалности, за които трябва да следите, преди да вземете окончателно решение за покупка:

- Водоустойчивост

Бягането, а и който и да е друг тип физическа активност, неминуемо води до изпотяване на тялото. В тази връзка, слушалките ви за тренировка следва да бъдат водоустойчиви. Макар че изпотяване в умерени граници трудно би повредило електрониката на слушалките, ако тренирате навън през лятото, когато проливните дъждове са често срещано явление, със сигурност ще имате проблем, ако слушалките ви не са водоустойчиви. В техническите характеристики производителят посочва в какви степени слушалките са водоустойчиви, прахоустойчиви и т.н.

- Безжичност

Свързващият кабел между слушалките и входното устройство често може да ограничи свободата ви на движение - той би могъл да се заплете, да се окаже твърде къс, когато устройството ви трябва да е в джоба на панталона или якето. Жичните слушалки в повечето случаи са неприемлив вариант, когато става въпрос за слушане на музика по време на тренировка.

По тази причина най-доброто решение е да се доверите на Bluetooth професионални слушалки. Предложенията за безжични слушалки днес са особено достъпни, а моделите са компактни, ергономични и с издръжливи батерии. Bluetooth слушалките ви позволяват да се наслаждавате на любимата си музика, подкаст или аудиокнига без никакви ограничения.

- Бърз достъп за контрол на съдържанието

Дори да имате предварително селектиран плейлист за своята тренировка, в даден момент можете да решите да пропуснете някоя от песните. Ако слушалките ви не предлагат опцията да направите тази промяна посредством функционалните бутони, които се разполагат или по дължината на кабела (за жичните слушалки), или по корпуса на Bluetooth слушалките, ще се наложи да спрете, да извадите входното си устройство и да извършите желаната функция. Сами разбирате, че това не е носено прагматично, затова е по-добре да се доверите на професионални слушалки, които са оборудвани с бутони за управление.