Внесоха петиция за отмяна на олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/9796363 www.24chasa.bg

Петицията, която иска да бъде отменена олимпиадата в Токио събра 350 000 подписа само в рамките на 9 дни. Тя бе внесена официално в правителството и губернатора на префектурата Юрико Койке.

Според организатора на кампанията "Спрете олимпиадата в Токио" Кенджи Утсономия игрите трябва да се проведат единствено при условие, че спортисти и гости могат да бъдат приети в Япония без ограничения.

"Ние не сме в такава ситуация и следователно трябва да бъде отменена олимпиадата. Важни медицински ресурси ще бъдат отклонени към игрите, което е недопустимо", категоричен е той.

Утсономия, който е юрист, завърши втори в изборите за губернаор на Токио миналата година след като спечели 800 000 гласа.

Токио остава под извънредно положение поне до края на май, като вчера в Япония бяха регистрирани 7058 нови случая на коронавирус, близо до рекорда от 7855 на 9 януари. Смъртните случаи са 101.

Две от големите фигури в японския спорт - шампионът по голф Хидеки Мацуяма и тенисистката Наоми Осака също са притеснени от заразата.

От утре правителството въвежда извънредно положение в префектури Хокайдо, Окаяма и Хирошима, като така стават общо 9 с най-тежките мерки. Още 10 префектури са под квазиизвънредно положение.